Numele lui Donald Trump ar apărea în documentele Departamentului de Justiţie privind cazul Jeffrey Epstein

Donald Trump (Getty Images)
Redacţia
24.07.2025

Donald Trump s-a confruntat miercuri cu o nouă criză, după ce s-a relatat că numele său apare în documentele Departamentului de Justiţie al SUA referitoare la Jeffrey Epstein, iar Congresul a emis o citaţie pentru audierea complicei acestuia, Ghislaine Maxwell, transmite The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat o informaţie publicată de Wall Street Journal, potrivit căreia Trump ar fi fost informat în luna mai de către procuroarea generală, Pam Bondi, că numele său figurează în deja celebrele dosare Epstein.

Citând oficiali de rang înalt din administraţie, Wall Street Journal a relatat că lui Trump i s-a spus, de asemenea, că şi alte personalităţi publice importante sunt menţionate în acele documente şi că Departamentul de Justiţie nu intenţionează să mai publice alte materiale legate de anchetă.

Casa Albă a încercat să minimalizeze relaţia dintre Trump şi Epstein. Purtătorul de cuvânt Steven Cheung a declarat într-un comunicat trimis pe e-mail: „Adevărul este că preşedintele l-a dat afară din clubul său pentru că era un pervers. Asta nu e altceva decât o continuare a poveştilor false inventate de democraţi şi presa liberală.”

Săptămâna trecută, Trump a intentat un proces de defăimare în valoare de 10 miliarde de dolari împotriva Wall Street Journal (WSJ) şi a proprietarului său, Rupert Murdoch, ca urmare a unui articol care menţiona o presupusă scrisoare cu conţinut sexual aluziv, semnată de Trump, ce ar fi fost inclusă într-un album realizat pentru ziua de naştere a lui Epstein, în 2003. Trump a negat că ar fi scris-o şi a dat în judecată publicaţia.

Ulterior, Casa Albă a interzis unuia dintre jurnaliştii WSJ accesul la Air Force One pentru o vizită planificată în Scoţia.

Departamentul de Justiţie a concluzionat la începutul acestei luni că nu există temei pentru a continua ancheta în cazul Epstein, decizie care a provocat o reacţie dură în rândul susţinătorilor lui Trump, care de mult timp consideră că faptele lui Epstein şi legăturile sale la nivel înalt sunt acoperite intenţionat.

Acest fapt a alimentat şi mai mult speculaţiile cu privire la prietenia de 15 ani dintre Trump şi Epstein. În iunie, Elon Musk, miliardar devenit critic al lui Trump, a scris pe Twitter că „Trump este în dosarele Epstein”.

Wall Street Journal a relatat miercuri: „Când oficialii Departamentului de Justiţie au analizat ceea ce procurorul general Pam Bondi a numit un ‘camion de documente’ cu privire la Jeffrey Epstein la începutul acestui an, au descoperit că numele lui Donald Trump apărea de mai multe ori.”

Bondi şi adjunctul său, Todd Blanche, au declarat într-un comunicat: „Nimic din acele documente nu justifica o continuare a anchetei sau vreo urmărire penală, iar noi am depus o cerere în instanţă pentru desecretizarea stenogramelor marelui juriu. Ca parte a raportării de rutină, l-am informat pe preşedinte în legătură cu concluziile.”

Această declaraţie a venit la scurt timp după ce un judecător federal din sudul Floridei a respins cererea Departamentului de Justiţie de a desecretiza stenogramele marelui juriu cu privire la Epstein — prima hotărâre dintr-o serie de demersuri ale administraţiei Trump de a face publice mai multe informaţii despre acest caz.

Solicitarea are legătură cu anchetele federale asupra lui Epstein desfăşurate în 2005 şi 2007, potrivit documentelor depuse în instanţă. Judecătoarea Robin Rosenberg a constatat că cererea Departamentului de Justiţie nu se încadrează în excepţiile prevăzute de lege care permit dezvăluirea stenogramelor marelui juriu.

Departamentul de Justiţie are în curs şi alte cereri pentru desecretizarea stenogramelor într-un tribunal federal din Manhattan, în legătură cu acuzaţiile aduse ulterior lui Epstein şi fostei sale asociate Ghislaine Maxwell.

În 2008, Epstein a încheiat un acord cu procurorii federali din Florida care i-a permis să evite acuzaţii mai grave la nivel federal, declarându-se vinovat pentru acuzaţii la nivel de stat privind recrutarea unui minor pentru prostituţie şi solicitarea de prostituţie.

Mai târziu, în 2019, Epstein a fost arestat sub acuzaţia de trafic sexual de minori la nivel federal. Fosta sa parteneră Ghislaine Maxwell a fost acuzată că l-a ajutat să abuzeze de adolescente.

Epstein a fost găsit mort în celula sa într-un penitenciar federal din New York, la aproximativ o lună după arestare. Anchetatorii au concluzionat că s-a sinucis. Maxwell a fost ulterior condamnată şi a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Departamentul de Justiţie a contactat avocaţii lui Maxwell pentru a întreba dacă aceasta este dispusă să discute cu procurorii, iar Blanche a declarat marţi că se aşteaptă să se întâlnească cu ea în următoarele zile.

Democraţii şi aproximativ 10 republicani din Camera Reprezentanţilor solicită, de asemenea, explicaţii. Miercuri, influentul Comitet de Supraveghere al Camerei a votat cu 8–2 pentru emiterea unei citaţii către Departamentul de Justiţie pentru a elibera documentele legate de Epstein, trei republicani alăturându-se democraţilor. De asemenea, a fost emisă o citaţie pentru audierea lui Maxwell la închisoarea federală din Tallahassee, Florida, pe 11 august.

Preşedintele comitetului, James Comer, a menţionat într-o scrisoare de însoţire către Maxwell:

„În timp ce Departamentul de Justiţie depune eforturi pentru a dezvălui şi publica informaţii suplimentare privind cazurile dumneavoastră şi ale lui Epstein, este esenţial ca şi Congresul să îşi exercite atribuţiile de supraveghere asupra modului în care guvernul federal aplică legile privind traficul de persoane şi, în special, asupra modului în care au fost gestionate anchetele şi urmărirea penală în aceste cazuri.

În mod special, comitetul doreşte mărturia dumneavoastră pentru a sprijini analiza unor posibile soluţii legislative care să îmbunătăţească eforturile federale de combatere a traficului de persoane şi reformarea utilizării acordurilor de neurmărire penală sau a înţelegerilor în anchetele privind infracţiuni sexuale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor