Măsuri pentru cazurile de ebola care ar putea apărea în România

Bolnavi în spital
Bolnavi în spital (Epoch Times România)

Pericolul apariţiei ebola în România a pus pe jar autorităţile, care au luat măsuri de precauţie pentru eventualele cazuri. Un etaj al Institutului "Matei Balş" din Capitală a fost amenajat special pentru aceste cazuri, dispunând de 15 paturi şi laborator propriu. Acesta este izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a precizat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Temerile că o epidemie de ebola se va răspândi la nivel global au început să cuprindă deja mai multe continente, conform unei ştiri publicate în The Telegraph. Boala virală ebola se manifestă în special cu febră mare, vomă, diaree, faringită şi fenomene hemoragice.

Ministrul Sănătăţii român a declarat că a fost constituit un Comitet naţional de coordonare, format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Transporturilor.

Bănicioiu a afirmat că acest comitet va fi activ atunci când apare o suspiciune şi va avea ca activitate coordonarea, monitorizarea şi izolarea pacientului confirmat.

"Se ocupă cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal şi izolare. Este funcţional în acest moment. Echipamentele există şi aţi văzut că sunt deja, în spitalele desemnate, cum este «Matei Balş» pentru Bucureşti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativă, cum este recomandarea OMS. Este un întreg etaj amenajat la Balş, cu circuit separat, fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interacţiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Întregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulanţe speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct", a menţionat ministrul, potrivit Mediafax.

Acesta a mai precizat că personalul medical efectuează exerciţii de instruire a personalului privind echiparea şi dezechiparea, astfel încât să fie prevenite cazurile de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale.

Ministrul Sănătăţii a amintit şi de un spital modular de care se ocupă Ministerul Apărării Naţionale, care ar urma să aibă o capacitate de 20 de paturi.

Persoanele care ajung în ţara noastră din zonele africane afectate de ebola sunt luate în evidenţă de autorităţi la intrarea în ţară, iar direcţiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile.

Conform Ministerului Sănătăţii, cca 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare.

Virusul ebola a provocat moartea a 4.555 de persoane din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări, în special din Africa (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, dar şi Spania şi Statele Unite), conform ultimului bilanţ dat publicităţii vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Statele cele mai afectate de epidemie sunt Liberia, Sierra Leone şi Guineea, ţări în care localnicii se confruntă nu numai cu un număr mare de decese, ci şi cu lipsa alimentelor şi cu preţuri tot mai mari la produsele alimentare.

Nigeria, Senegal, Statele Unite şi Spania fac parte dintr-un grup de ţări care sunt mai puţin afectate şi unde s-au înregistrat decese mult mai puţine.

Liberia este ţara cea mai devastată de epidemie, cu 4.262 de cazuri şi 2.484 de decese înregistrate până la 13 octombrie.

La 14 octombrie, existau 3.410 cazuri şi 1.200 de morţi înregistraţi în Sierra Leone şi 862 de morţi din 1.519 cazuri în Guineea, ţara de unde s-a propagat epidemia.

Între timp, primul test al unui vaccin pentru ebola a avut loc în Mali prin vaccinarea a trei angajaţi în sectorul sănătăţii. Vaccinul, care este unul dintre cele câteva testate în prezent, a fost creat la Institutul Naţional american pentru Alergii şi Boli Infecţioase, iar un consorţiu condus de Universitatea din Maryland desfăşoară testul.