Numărul victimelor civile atinge un nou record anual în estul Ucrainei

ONU a înregistrat cel mai mare număr de victime civile într-un an în estul Ucrainei ca urmare a luptelor continue din regiune.
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016.
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016. (Captură Foto)

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein a declarat miercuri că cel puţin 69 de civili au fost ucişi sau răniţi de bombardamente, mine şi capcane în estul Ucrainei în luna iunie.

În declaraţia sa, Zeid a învinuit atât armata ucraineană, cât şi forţele separatiste pro-ruse, pentru uciderea civililor, precizând că cel puţin 73 de persoane au murit în luna iulie.

Conform ONU, cel mai ridicat număr de victime civile s-a înregistrat în august 2015.

“Numărul mare de victime pe care l-am documentat în săptămânile recente sugerează că nici forţele ucrainene şi nici grupurile înarmate [separatiste] nu iau precauţii necesare pentru a proteja civilii”, a susţinut Zeid.

“Civilii sunt din nou nevoiţi să fugă către adăposturi din cauza bombelor improvizate în pivniţele lor, uneori chiar în cursul nopţii şi cu o frecvenţă tot mai mare. Preţul încălcării acordului de încetare a focului este prea ridicat pentru femeile, bărbaţii şi copii din estul Ucrainei”, a adăugat el.

Oficialul ONU a mai precizat că cele două tabere ale conflictului separatist au comis crime precum jefuirea locuinţelor civililor, iar şcolile şi spitalele au fost bombardate în repetate rânduri.

Zeid a făcut apel ca cele două tabere să înceteze luptele şi să implementeze un acord de încetare a focului deplin şi durabil, în conformitate cu acordul de pace de la Minsk. Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina au semnat acordul în capitala belarusă Minsk în februarie 2015 încercând să pună capăt violenţelor din estul Ucrainei. Intensitatea luptelor s-a redus în mare parte de la semnarea acelui acord, deşi lupte sporadice continuă pe linia frontului.

ONU susţine că 9.500 de oameni au murit de când au început luptele în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe