Tentativă de asasinare a unui lider separatist în Doneţk, susţin rapoartele

Explozia ce a avut loc la un spital din oraşul est-ucrainean Doneţk a fost considertă o tentativă de asasinare a unui cunoscut comandant rebel, a raportat agenţia de ştiri RIA Novosti la sfârşitul săptămânii trecute.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

În opinia lui Alexander Zaharcenko, lider al autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), comandantul Batalionului Sparta al RPD, Arseni Pavlov, a fost adevărata ţintă a exploziei ce a avut loc la spitalul din oraşul est-ucrainean Doneţk săptămâna trecută.

“Ei au plasat un dispozitiv explozibil. A fost un atac terorist. În multe locuri ar fi putut să-l prindă dar, totuşi, aceştia au ales un spital”, a precizat Zaharcenko.

Cetăţeanul rus Arseni Pavlov a fost tratat la acel spital, iar explozia a avut loc în timp ce comandantul rus părăsea clădirea. Autorităţile RPD au raportat că Pavlov nu a fost rănit de explozie, conform agenţiei de ştiri Interfax. De asemenea, nu au fost rapoarte privind eventuali răniţi.

Arseni Pavlov – cunoscut mai bine cu numele de Motorola – este un cunoscut lider pro-rus al Batalionului Sparta din RPD, care a ieşit în evidenţă în timpul luptelor date în zona aeroportului Doneţk în iarna 2014/2015.

Pavlov a fost asociat cu crime de război, în principal cu executarea unor prizonieri de război, crime pe care acesta aparent le-a recunoscut într-un interviu telefonic cu un reporter rus în aprilie 2015. Motorola şi batalionul său au fost de asemenea acuzaţi de torturarea soldaţilor ucraineni capturaţi.

De când a început conflictul din estul Ucrainei, mulţi dintre cei mai cunoscuţi şi violenţi lideri separatişti pro-ruşi au dispărut - fie au fost ucişi, fie s-au întors în Rusia.

În conflictul din estul Ucrainei au fost ucise peste 9.000 de persoane - civili şi soldaţi - de la izbucnirea sa în aprilie 2014. Luptele s-au calmat după încheierea unui fragil acord de pace la Minsk, dar ele încă mai continuă în anumite locuri fierbinţi din provinciile est-ucrainene Lugansk şi Doneţk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe