Număr tot mai mare de cazuri de lepră raportate după vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccin, foto simbol (facebook.com / Ion Sturza)
Zachary Stieber
10.08.2023

Un număr din ce în ce mai mare de cazuri de lepră sunt raportate după vaccinarea împotriva COVID-19, inclusiv două cazuri din Regatul Unit despre care cercetătorii au afirmat că ar fi putut fi cauzate de vaccinuri.

Cercetătorii au examinat înregistrările de la Clinica de lepră din cadrul Spitalului de Boli Tropicale din Londra. Ei au descoperit că din numărul de 52 de persoane care au ajuns la clinică în 2021, cel puţin 49 au fost vaccinate.

Definiţia studiului pentru o reacţie adversă de lepră asociată cu un vaccin anti COVID-19 a inclus dezvoltarea leprei sau a unei reacţii leproase în termen de 12 săptămâni de la primirea unei doze şi faptul că persoana nu avea antecedente de lepră sau de reacţie leproasă.

Două persoane s-au încadrat în definiţia de caz. Una dintre ele a dezvoltat lepră borderline (la limită sau lepra intermediară) tuberculoidă (borderline tuberculoid / BT) la o săptămână după a doua doză. Cealaltă a prezentat o reacţie la 56 de zile după o doză. Ambele doze au fost de vaccin BNT162b2 de la Pfizer. Pfizer nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

"Dezvoltarea leprei BT şi a unei reacţii de tip 1 la un alt individ la scurt timp după o doză de vaccin BNT162b2 poate fi asociată cu răspunsurile celulelor T mediate de vaccin", au declarat cercetătorii.

Vaccinurile anti COVID-19 pot provoca un răspuns din partea celulelor albe din sânge, sau celule T. Se crede că aceste celule protejează împotriva COVID-19.

Teoretic, celulele T pot activa Mycobacterium leprae, o bacterie care provoacă lepra, ceea ce duce la lepră sau la o reacţie leproasă, au afirmat cercetătorii.

S-a demonstrat că şi alte vaccinuri pot declanşa lepră sau reacţii la lepră, inclusiv vaccinurile împotriva tuberculozei, iar unele persoane care primesc vaccinuri repetate pentru COVID-19 s-au dovedit a avea un sistem imunitar slăbit.

Lucrarea a fost publicată la 4 august de PLOS Neglected Tropical Diseases.

Mai multe despre constatări

Persoana diagnosticată cu lepră este un bărbat în vârstă de 80 de ani, care a trăit în Marea Britanie 49 de ani. El prezenta simptome, inclusiv de îngroşarea nervilor. Diagnosticul de lepră a fost confirmat prin biopsie cutanată. Bărbatul ar putea fi primul care a contractat lepră în Marea Britanie din 1954 încoace.

Starea bărbatului s-a ameliorat în timp şi acesta chiar a primit a treia doză de vaccin Pfizer.

"Interesant este faptul că a primit o a treia doză de vaccin BNT162b2 la şase luni de la a doua doză, după ce a început terapia antibacteriană şi nu a înregistrat nicio agravare a bolii. Leziunile cutanate şi îngroşarea nervilor se rezolvaseră până în momentul în care a terminat tratamentul antimicrobian de şase luni. După 12 luni, nu a existat nicio reapariţie a plăcilor sau a semnelor nervoase", au declarat cercetătorii.

Reacţia a fost înregistrată la un bărbat în vârstă de 27 de ani care urmase în trecut o terapie multidrog (multidrug therapy /MDT), un tratament pentru lepră. El a dezvoltat plăci roşii şi nervi îngroşaţi înainte de a ajunge în Marea Britanie dintr-o ţară neidentificată. O biopsie a susţinut diagnosticul. A luat medicamente şi simptomele s-au ameliorat.

Legătura dintre vaccin şi problema din cel de-al doilea caz a fost întărită de studiile care arată că persoanele care au urmat terapia cu trei sau mai mulţi ani înainte este puţin probabil să prezinte o nouă reacţie, au spus cercetătorii.

Dintre cele 52 de persoane care au fost înregistrate la Clinica de lepră pentru diagnostic şi/sau tratament în 2021, toate, cu excepţia a două, au raportat statutul de vaccinare. Dintre cei 50, 49 fuseseră vaccinaţi.

Cinci dintre pacienţii de la clinică au fost diagnosticaţi recent cu lepră în 2021. Alţi cinci au avut o reacţie de tip 1. Toţi au fost vaccinaţi, dar doar unul din fiecare categorie a fost considerat ca fiind posibil să fie cauzată de un vaccin după ce a fost diagnosticat în decurs de 12 săptămâni de la vaccinare. Nu a fost clar când au fost vaccinaţi ceilalţi patru.

Dr. Barbara de Barros, autorul corespondent al studiului, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Autorii nu au raportat nicio finanţare sau interese concurente.

Dr. de Barros şi ceilalţi cercetători britanici au declarat că medicii ar trebui să fie conştienţi de faptul că vaccinarea anti COVID-19 poate provoca lepră, dar că ei cred că beneficiile vaccinării cu COVID-19 "depăşesc aceste reacţii nedorite". Aceştia nu au furnizat nicio referire la beneficiile vaccinării, care au scăzut dramatic pe măsură ce au apărut variante mai noi şi au dus la recomandări mai nuanţate în unele ţări. Printre menţiunile pentru domeniul de aplicare a riscurilor se numără o recomandare din 2021 din India conform căreia persoanele cu lepră ar trebui să primească vaccinul COVID-19.

Alte cazuri

În literatura de specialitate au fost raportate cel puţin alte 14 cazuri de lepră sau de reacţie leproasă în termen de 14 zile de la vaccinarea anti COVID-19, inclusiv opt în India. Se afirmă că toţi pacienţii s-au recuperat în cele din urmă, iar unii au primit doze suplimentare de vaccin.

Într-o lucrare publicată în 2021, cercetătorii brazilieni au raportat două reacţii leproase numite eritem nodosum leprosum după vaccinarea anti COVID-19. Aceştia au afirmat că medicii "trebuie să fie atenţionaţi cu privire la apariţia eritemului nodosum leprosum care poate apărea la pacienţii care sunt vaccinaţi" şi "trebuie să caute semne de lepră activă la aceşti pacienţi pentru un posibil diagnostic de nou caz de lepră, recidivă sau reinfecţie".

În decembrie 2021, cercetătorii din Singapore au raportat un nou diagnostic de lepră în urma vaccinării cu COVID-19 şi au afirmat că problema a fost "probabil demascată de vaccinul COVID-19".

Tot în 2021, cercetătorii indonezieni au raportat un pacient care a suferit o reacţie după vaccinarea COVID-19.

În ianuarie 2022, cercetătorii indieni au raportat o reacţie leproasă şi au spus că medicii ar trebui să ţină cont de reacţii atunci când consultă pacienţi care prezintă complicaţii neurologice.

În martie 2022, cercetătorii israelieni au raportat o reacţie şi au menţionat că diagnosticarea şi tratamentul precoce sunt importante.

Într-o serie de cazuri publicate în 2022, cercetătorii indieni au raportat patru bărbaţi care au prezentat lepră sau o reacţie în termen de 11 zile de la vaccinarea împotriva COVID-19. Cercetătorii au declarat că "versatilitatea pură a prezentării clinice a reacţiilor leproase în urma vaccinării COVID-19 justifică continuarea studiilor moleculare la scară largă".

Într-o altă lucrare din 2022, o altă echipă de cercetători a raportat că trei dintre cei 35 de pacienţi care au vizitat clinica lor în perioada iulie 2021 - decembrie 2021 au prezentat o complicaţie leproasă sau o reacţie la scurt timp după ce au primit un vaccin COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor