"Nu vă puteţi imagina violenţa pe care o stârnesc asemenea minciuni!" Cunoscut profesor universitar, despre efectul AUR şi Şoşoacă

Ciprian Mihali
Loredana Diacu
30.05.2024

Profesorul universitar Ciprian Mihali, unul dintre intelectualii de marcă ai României, atrage atenţia că discursurile inflamatoare ale liderilor AUR şi ale Dianei Şoşoacă au efecte foarte periculoase în plan social. "Riscăm să ajungem în situaţii de violenţă socială, aşa cum s-a întâmplat de curând în Slovacia", avertizează filozoful.

Întrebat cum vede ascensiunea AUR şi SOS, Mihali, profesor de filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a explicat că cele două partide şi-au atras electoratul mizând pe o "logică" a războiului, a conflictului, demonizând Occidentul şi transformându-l într-un duşman al României. Implicit, şi cei care susţin valorile europene devin duşmani iar o astfel de logică a războiului şi finalmente, a urii este extrem de periculoasă. Căci de la discursul urii la violenţă fizică este doar un pas, punctează profesorul.

Într-o ţară în care Justiţia este văzută tot mai mult ca ineficientă sau chiar lucrând în favoarea corupţilor în timp ce politicienii la putere sunt percepuţi drept vectori ai corupţiei, AUR şi Şoşoacă au găsit teren fertil pentru discursurilor lor şi românii au fost făcuţi să creadă că trebuie să-şi caute dreptatea singuri. Or, a-ţi căuta dreptate singur este foarte periculos, crede profesorul, căci se poate ajunge la forme grave de violenţă.

"Aceste partide s-au născut în underground-ul societăţii, s-au născut în pe reţelele sociale, acolo unde s-au coalizat comunităţi importante de oameni. Iar al doilea instrument care a funcţionat a fost prezenţa permanentă a acestor oameni politici printre oameni. Ei s-au dus chiar şi când trebuiau să fie în Parlament. Ei au folosit, ştiţi bine, telefoanele pentru acele live-uri prin care au făcut spectacol din orice.

Performanţele lor parlamentare sunt zero. Nici nu am văzut în cei patru ani de când se află în Parlament nici o iniţiativă care să crească sau nici măcar o iniţiativă care să fie bună, prin care România să poată merge înainte pe un domeniu sau pe celălalt. Iar în acelaşi timp funcţionează foarte bine o maşinărie de manipulat a acestor partide pentru că ei mizează pe o logică imbatabilă de fiecare dată. Logica este aceea a războiului, a conflictului, a împărţirii între Ei şi Noi, ei care ne vor răul şi noi, care trebuie să ne apărăm. Şi atunci pe umerii lor ai celorlalţi, oricine vor fi fiind ei, cei de la Bruxelles, românii, progresiştii, PSD-ul, PNL-ul, apasă toate păcatele lumii şi toate relele. Şi atunci rămâne numai această idee că noi trebuie să ne facem singur dreptate.

Iar ideea asta de a-ţi face singur dreptate este o idee incredibil de periculoasă. Chiar şi sloganul lor Dreptate pentru România (sloganul AUR n.r.) este un slogan mincinos şi steril, pentru că nu poţi să-ţi faci dreptate în felul acesta, al ţipetelor şi al spectacolului. Dreptatea se face schimbând sistemul de legi din România, făcând legi mai drepte din cele care există acum, făcând să funcţioneze instituţiile şi nu dreptate cu ostaşii sau cu oastea sau cu, mai ştiu eu, alte cuvinte venite din arsenalul acesta al războiului", a declarat Mihali, într-un amplu interviu acordat Epoch Times care va fi publicat in cursul zilei de vineri.

Potrivit profesorului Mihali, care candidează pe listele REPER la alegerile europarlamentare, riscăm să ajungem în situaţii de violenţă socială precum în Slovacia, unde, reamintim, premierul a fost împuşcat.

"Şi vă spun de ce e periculos. Mi se pare că există o parte, într-adevăr, dacă o vezi comică şi sunt de acord cu ea, că de multe ori râdem de inepţiile acestor oameni, dar pe de altă parte există o latură foarte periculoasă pentru că asta induce în oameni ideea că e legitim şi e urgent ca oamenii să-şi facă singuri dreptate. Şi riscăm să ajungem în situaţii de violenţă socială, aşa cum s-a întâmplat de curând în Slovacia, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări, pentru că oamenii îndemnaţi de aceşti lideri lipsiţi de scrupule s-ar putea, pur şi simplu, la un moment dat, să se sature şi să se răzbune ba pe un progresist, ba pe un pesedist, ba pe, ştiu şi eu, îşi vor găsi duşmanii.

Şi văd asta, vă spun sincer că văd asta şi la postările mele şi ale noastre, ştiţi bine, noi, cei de la REPER suntem ferm pro-europeni, suntem ataşaţi acestor valori ale comunităţii europene, ale muncii împreună cu colegii din celelalte ţări, dar împotriva acestor luări de poziţie, împotriva acestor, dacă vreţi, valori şi asumpţii ale noastre, vedem zi de zi atacuri de o violenţă verbală incredibilă.

Acum, sigur, s-ar putea ca oamenii să defuleze, să zicem, da domnule, uite, asta-i arma pe care el o are la îndemână, aşa poate să facă. Dar, ca în Slovacia şi sper să nu se întâmple niciodată aşa ceva în România, la un moment dat e destul ca un dezaxat să pună mâna pe o armă, pe un cuţit, pe orice şi să-şi facă dreptate tocmai pentru că a fost minţit că, uite, cum a spus liderul AUR, ieri sau alaltăieri unul dintre liderii AUR, da domne, în Bruxelles vă obliga să mâncaţi insecte şi viermi.

Deci este o minciună ordinară. Dar nu vă puteţi imagina violenţa pe care o stârnesc asemenea minciuni. Deci aici este că una este să spui tu minciuni şi să te amuzi cu tot felul de scenarii conspiraţioniste şi altceva este ca oamenii să creadă în ele şi să înţeleagă din asta că a venit vremea lor să-şi facă singuri dreptate", subliniază Mihali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor