Bloomberg: JD Vance datorează scuze României

”JD Vance datorează scuze României. Dacă şi-ar fi bătut capul cu dovezile, ar fi văzut instituţii atacate şi care au nevoie de sprijinul SUA”, scrie Bloomberg luni, într-o analiză semnată de Marc Champion, jurnalist care acoperă Europa, Rusia şi Orientul Mijlociu, iar anterior a fost şeful biroului din Istanbul pentru Wall Street Journal.
Redăm câteva fragmente din analiză, preluată de G4Media.
"În februarie, când JD Vance a criticat Europa pentru abandonarea democraţiei, el a menţionat România pentru decizia sa fără precedent de a anula un vot prezidenţial din primul tur, câştigat de un candidat de extremă dreapta venit de nicăieri. Vicepreşedintele SUA datorează acestei ţări scuze.
Spun acest lucru în ciuda faptului că am fost de acord la momentul respectiv cu două puncte pe care Vance le-a prezentat în discursul său fulgerător la Conferinţa anuală de securitate de la München din Germania. Acestea erau că documentele declasificate ale serviciilor de informaţii utilizate pentru a justifica anularea votului din 24 noiembrie din România nu au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă şi că democraţia românească trebuie să fie slabă dacă poate fi atât de uşor influenţată.
Nu există nicio îndoială că mulţi alegători români au dorit să voteze un outsider – orice outsider – pentru a putea protesta împotriva unei clase politice pe care o considerau coruptă. Într-un număr de 14 candidaţi, Călin Georgescu s-a numărat printre cei care se încadrau în această categorie, dar astăzi avem mult mai multe informaţii despre ceea ce l-a determinat pe el, mai degrabă decât pe alţii, să obţină 23% din voturi în ziua alegerilor, pornind de la sondaje de opinie de aproximativ 1% cu doar o lună înainte.
Mircea Toma, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului din România, este de o sinceritate dezarmantă în ceea ce priveşte eşecul autorităţii de reglementare de a detecta ceea ce se întâmpla, darămite de a preveni. Cu computere desktop din 2006, fără expertiză în sistemele de distribuţie ale reţelelor precum TikTok şi cu puţine instrumente juridice pe care să le folosească într-un tărâm digital încă nereglementat, el a putut vedea doar creşterea extraordinară a activităţii în social media, care a dus campania unui obscur politician român la unul dintre subiectele TikTok cu cele mai mari tendinţe din lume.
'Suntem în război fără arme de război pentru a lupta unul', mi-a spus el, în timpul unui masterclass anual pentru tinerii jurnalişti români care este condus de Forumul Raţiu – o organizaţie non-profit – şi London School of Economics. TikTok a eliminat specimene de mii de conturi suspecte de la vot, a dublat numărul de moderatori de conţinut pe care îi are pentru România la 200 şi a înfiinţat o cameră de război electorală pentru reluarea alegerilor. Acesta este un progres real, spune Toma, deşi este încă 'ca şi cum ai folosi o linguriţă împotriva unui tsunami'.
De fapt, ceea ce ar trebui să se înţeleagă din convulsiile politice din România ar trebui să fie că TikTok este un paradis fără lege pentru serviciile secrete şi interesele speciale care pot fi acum mai importante decât televiziunea pentru a decide alegerile, nu doar acolo, ci oriunde. Va fi nevoie de o reglementare majoră la nivelul Uniunii Europene a platformelor de social media pentru a pune în aplicare normele privind transparenţa şi finanţarea campaniilor electorale care se aplică mass-mediei mai tradiţionale".
Articolul integral poate fi citit aici.