"Nu e vorba despre alergare, ci despre a-ţi atinge visurile" - românul care a câştigat cea mai dură cursă de pe planetă

Tibi Uşeriu este primul om care a câştigat de două ori la rând cea mai dură cursă de pe planetă - "6633 Arctic Ultra". Dar cine este Tibi Uşeriu? Povestea lui de viaţă nu este deloc una obişnuită - de la bodyguard al unui interlop sârb şi autor de jafuri armate, până la ceea ce a devenit astăzi - un român care face cinste ţării noastre.
Andrei Pricopie
31.03.2017

alte articole

Tibi Uşeriu (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.03.2017
Se încarcă player-ul...

Nu este vorba doar despre alegare, ci despre a-ţi atinge scopurile, a-ţi atinge visurile şi despre a-ţi schimba viaţa, a declarat Tibi Uşeriu - primul om care câştigă a doua oară cursa cea mai dură de pe planetă, ultra-maratonul de la Cercul Polar - la lansarea cărţii sale "27 de paşi".

"Aici nu este vorba doar despre alergare, o să aflaţi şi în această carte. Eu nu cred că sunt în măsură să zic: singurul scop în viaţă e să alergi, sau să te duci să îngheţi de frig. Nu, în carte este despre altceva vorba. E despre a-ţi atinge scopurile, a-ţi atinge visurile şi despre a-ţi schimba viaţa. Trecutul nu are ultimul cuvânt în viaţa ta, deci se pot schimba multe, despre asta este vorba şi nu despre alergare. Prin această carte eu mi-am asumat trecutul meu, în primul rând pentru a mă împăca cu mine, pentru a merge mai departe.

Eu m-am dus acolo ca să confirm ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Anul trecut nu a fost nici noroc, nici din greşeală. Au fost mii de ore alergate, mii de kilometri, câţiva litri buni de transpiraţie lăsaţi în spatele meu şi am vrut în primul rând mie personal să îmi confirm. Prima competiţie arctică pe mine m-a îngenuncheat. M-am descoperit din mai multe puncte de vedere şi mi-am dorit foarte mult să particip din nou la această competiţie", a declarat Tibi Uşeriu.

În vârstă de 42 de ani, sportivul are un trecut tumultuos. Din cartea sa aflăm că a avut o tinereţe petrecută după gratii, într-o închisoare de maximă siguranţă din Germania.

"Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Ce nu ştie însă e povestea vieţii mele paralele. Am fost pe rând slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzer într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria şi autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene dar nu şi din a treia. Vânat prin Interpol am devenit client al unei puşcării de maximă securitate.

Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit de la apel din propria tinereţe, închis complet singur între patru ziduri albe, foarte groase. Cei care au auzit de mine după ce am câştigat ''6633 Atlantic Ultra'' vor descoperi în această carte povestea mea aşa cum nu o ştie nimeni şi n-a auzit-o nimeni niciodată. La fel şi cei care, fără a mă fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română", îşi începe Tibi Uşeriu mărturisirile din cartea "27 de paşi".

Abia după patru ani de temniţă au început să vină regretele adevărate.

"Prima dată visam răzbunare şi visam o nouă evadare. Asta am visat în primii ani de detenţie şi mi-a fost foarte greu ca să regret ceva, pentru că eu trăiam în bula mea şi asta speram să fac mai departe. Dar, după patru-cinci ani de zile mi-am dat seama că trebuie să fac altceva şi asta m-a ajutat foarte mult. Am început să meditez, am început să mă autoeduc şi să îmi dau seama că viaţa e alta şi că trebuie să fac alt pas mai departe", a spus Uşeriu la lansare.

Cei 27 de paşi din titlul cărţii reprezintă dimensiunea curţii în care fostul deţinut - ajuns să alerge prin imensitatea Arcticului - avea voie să se plimbe.

Vă recomandăm să vizionaţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor