Aniversarea bicentenarului Spitalului Filantropia
alte articole
Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, este recunoscut ca fiind ”Leagănul obstetricii şi Ginecologiei româneşti”. Cu acest prilej, Prof.Dr. Gheorghe Peltecu, Directorul Maternităţii Filantropia, a organizat o conferinţă de presă la care a participat şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. După scurtele alocuţiuni, reprezentanţii presei au avut posibilitatea de a face un tur al Maternităţii Filantropia, vizitând atât saloanele cu viitoarele mămici, cât şi cabinetele de consult şi tratament din dotare. Din acest tur al maternităţii nu a lipsit blocul operator ori sălile de ecografie.
O istorie în cifre a Maternităţii Filantropia
1813- Din iniţiativa Dr. Constantin Caracas şi cu ajutorul mai multor boier, începe construcţia spitalului, printr-un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea.
1815- Se deschide Spitalul cu 20 de paturi disponibile. Este primul spital de caritate din România care primeşte bolnavi fără distincţie de ”naţionalitate, clasă,religie sau patimă” şi fără plată.
1817- Tipografia de la Cişmeaua Mavrogheni alocă 5% din venituri Maternităţii Filantropia.
!832- Se înfiinţează Eforia Spitalelor Civile,iniţiată de Generalul Kiseleff, ce reuneşte Fundaţiile Colţea, Pantelimon şi ”Iubirea de Oameni”-Filantropia, desemnând astfel, rădăcinile sistemului de sănătate românesc.
1834- La porunca Măriei Sale Vodă se înfiinţează 40 de noi paturi.
1892- Se introduce iluminatul electric.
Medici care au ”scris” istorie la Spitalul Filantropia
1885- Dr. Ştefan Capşa, 1912- Dumitru Drăghicescu, 1912-1937- Prof. Nicolae Gheorghiu, 1942-1952- Prof. Dumitru Săvulescu, 1952-1973- Prof. Eugen Aburei, 1979-1990- Conf.Dr. Traian Rebedea, Conf. Dr. Ion Lemnete şi Conf. Dr. Dimitrie Pelinescu, 2002- Conf. Gheorghe Peltecu ce devine şi directorul Maternităţii Filantropia.
Deşi construcţia spitalului a început în 1813, Spitalul fiind la acea vreme ”un modern stabiliment,construit prin contribuţie publică şi menit să primească bolnavi de ambe sexe, fără deosebire de religie, rasă, naţionalitate sau patimă”, astăzi, Filantropia este cea mai performantă maternitate de stat din România, realizată la standarde europene. Maternitatea are o capacitate de 211 paturi, un bloc operator modern unde, în anul 2012, s-au realizat 1300 intervenţii ginecologice şi un bloc de naşteri unde s-au realizat 1400 operaţii cezariene şi 3308 naşteri. Pentru pacientele cu complicaţii asociate patologiei ginecologice, clinica dispune de o secţie de terapie intensivă, un departament de neonatologie, o unitate de terapie intensivă neonatală.
În cadrul departamentului de Oncologie Ginecologică se realizează screenimg-ul, diagnosticul, tratamentul complex şi urmărirea afecţiunilor maligne genitale.
Condiţiile de spitalizare după naştere sunt la nivel occidental iar sistemul rooming-in este generalizat spitalul putând oferii, la cerere şi condiţii hoteliere de lux.
”Cred că aniversarea celor 200 de ani de existenţă este pasul spre o altă etapă în evoluţia noastră spre performanţă în medicină ” avea să conchidă Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, Managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia.