Medicii protestează contra "cancerului din sistem"
alte articole
Protestele medicilor şi asistentelor continuă, pentru a patra zi consecutiv. Negocierile între reprezentanţii medicilor şi guvernanţi nu au ajuns la rezultatele scontate de angajaţii din sănătate, astfel încât luni, medicii şi asistentele vor picheta Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe.
La iniţiativa Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, duminică, 22 septembrie, ora 11,00, la sediul Ministerului Sănătăţii au avut loc discuţii între reprezentanţii medicilor şi ai executivului. Cum revendicările medicilor - dublarea salariilor rezidenţilor, 6% din PIB pentru sănătate, legi coerente ale salarizării etc.- depăşeau cu mult aria de responsabilitate a ministrului sănătăţii, la discuţii au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi ai ministrului delegat pentru Buget şi ministrului delegat pentru Dialog Social.
După negocierile de duminică, Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că că principala revendicare a medicilor, alocarea a 6% PIB pentru Sănătate, va fi rezolvată treptat, astfel încât până 2016, sănătatea să aibă parte de procentul din PIB solicitat.
"Solicitarea cea mai importantă a medicilor e alocarea a 6% din PiB. Am convenit ca obiectivul să-l atingem în 2016, dar până arunci nu trebuie să se aştepte, e nevoie de o prioritizare a modului de alocare a procentelor din. Ducem acest punct de vedere la ministerul Finanţelor şi la Guvern", a spus Nicolaescu, plasând răspunderea la Ministerul Finanţelor şi la premier.
Referitor la dublarea salariilor medicilor rezidenţi, cerută de sindicalişti, Nicolaescu a informat "că nu sunt deocamdată bani dar că personalul medical va fi scos din categoria funcţionarilor publici şi că, în cazul unor indexări salariale, MS pledează că personalul medical să aibă prioritate." Nici vorbă să se dubleze salariile medicilor rezidenţi.
Medicii nu au răbdare până în 2016 şi continua să ceară ca solicitările lor să fie rezolvate cât mai curând. Inclusiv dublarea salariilor medicilor rezidenţi.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că protestele personalului medical vor continua. Medii vor picheta luni la ora 11.00 în faţa Ministerului Finanţelor, de care depinde rezolvarea cererilor lor şi în faţa Ministerului Sănătăţii.
"România devine o ţară normală şi într-o ţară normală Ministerul Finanţelor nu este stat în stat. Am rămas pe aceeaşi poziţie, solicităm dublarea salariilor medicilor rezidenţi", a spus Astărăstoae.
Astărăstoae a mai declarat că nu este de acord cu soluţia de compromis a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a propus majorarea salariilor medicilor rezidenţi cu 2 până la 20% din banii proveniţi de pe urma reorganizării sistemului.
Astărăstoae a acuzat "presiunea politică" asupra sistemului medical, afirmând că managementul spitalelor este numit pe considerente politice, nu pe competenţe reale:
"Vom modifica actele normative astfel încât cariera profesională să nu se bazeze pe carnetul de partid, ci pe merite profesionale. Coaliţia şi Ministerul Sănătăţii vor căuta să impună în lege criterii care să nu permită influenţa politică asupra spitalelor, ci un management real al acestora. Spitalele trebuie să aibă un grad crescut de autonomie şi să nu fie tratate ca instituţii bugetare", a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.
De aceeaşi opinie este şi prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, care a declarat că, în opinia sa, politicul reprezintă "cancerul sistemului sanitar" şi că sindicatul său "a găsit soluţii care să ducă la mai multă finanţare a sistemului sanitar."
În timp ce medicii anunţau că protestele continuă sine die, până la rezolvarea problemelor din sistem, ministrului pentru Dialog Social, Doina Pană, opina că dialogul care a avut loc duminică la Ministerul Sănătăţii denota deschiderea totală pe care o are guvernul în discutarea problemelor.
Dar medicii nu de discuţii despre probleme au nevoie, ci de rezolvarea lor şi continuă să protesteze pentru măsuri eficient contra "cancerului din sistem," începând cu acordarea de salarii decente pentru medicii la început de drum.