Demnitate şi salarii pentru profesioniştii din domeniul medical

Protest al sindicaliştilor SANITAS în faţa ministerului de Finanţe, protest la care a luat parte şi Prof. Dr. Astărăstoaie (Epoch Times România)
Epoch Times România
23.09.2013

Protestatarii din sistemul sanitar s-au strâns luni să picheteze sediul Ministerului de Finanţe, nemulţumiţi de salariile de mizerie şi de procentul mic din PIB care le este alocat.

Aflat "în prima linie", alături de colegii săi, Vasile Astărăstoae a explicat prezenţa medicilor în faţa unui alt minister decât cel de resort:

"Ieri a fost o întâlnire fructuoasă la ministerul sănătăţi. La majoritatea punctelor am ajuns la o concluzie comună, dar ceea ce dorim noi, ceea ce promite [guvernul] să fie şi în fapte. De accea dorim un calendar pe care să şi-l asume guvernul, dar mai ales şi ministerul de finanţe. Asta este raţiunea pentru care pichetăm ministerul de finanţe. Ştiu că s-a spus că de vreme ce am ajuns la o înţelegere nu mai are rost să pichetăm, adică sunt două aspecte, de ce pichetăm: în primul rând că lumea s-a mobilizat, pentru că ar fi un sentiment de demobilizare şi cei care n-au participat la pichete ar fi dezamăgiţi pentru că colegii lor au participat şi al doilea că vrem să arătăm că avem forţă şi că nu credem în promisiuni ci vrem documente pe care guvernul să şi le însuşească."

La iniţiativa Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Ministerului Sănătăţii, duminică 22 septembrie, au avut loc discuţii între reprezentanţii medicilor şi ai executivului. La discuţii au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi ai ministrului delegat pentru Buget şi ministrului delegat pentru Dialog Social.

După negocierile de duminică, Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că că principala revendicare a medicilor, alocarea a 6% PIB pentru Sănătate, va fi rezolvată treptat, astfel încât până 2016, sănătatea să aibă parte de procentul din PIB solicitat, în schimb, salariile medicilor rezidenţi nu se vor dubla, aşa cum au cerut reprezentanţii confederaţiilor sindicale din medicină.

Întreba de presă dacă 6% la sută din PIB pentru Sănătate este un obiectiv realizabil, Astărăstoae a declarat:

"Nu am mai fi cerut acest lucru dacă nu ar fi fost plauzibil şi realizabil. Să ne înţelegem, nimeni n-a spus că de mâine se întâmplă acest lucru, dar noi vrem o creştere graduală şi am şi propus un grafic, ţinând cont inclusiv de ce se întâmplă în economia românească, astfel încât în 2016 să se ajungă la acest procent. Aici există într-adevăr diferenţe, noi am propus un calendar care, spunem noi, este raţional, ministerul sănătăţii un calendar care de fapt amână pe ultima perioadă. Trebuie lumea să înţeleagă foarte clar, noi cerem şase la sută din PIB-ul României (...).

Noi nu cerem o sumă fixă, dacă PIB-ul scade şase la sută s-ar putea să fie mai puţin decât avem acum. Dar vrem şase la sute deoarece în felul acesta am acoperi discrepanţa. Rămân tot pe ultimul loc în UE [ca bani alocaţi sănătăţii n.r.], dar am acoperi discrepanţa între 3,7 cât acordăm noi, 4,5 cu alte fonduri le care se mai adună pe alte mijloace până la 7% cât are Ungaria care este pe urmele noastre" a explicat Astărăstoae.

La protestele din faţa Ministerului de Finanţe s-au raliat Federaţia Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiului Psihologilor din România, Colegiului Farmaciştilor din România, toţi având câte o listă lungă de revendicări, funcţie de specificul activităţii lor.

Profesioniştii din sistem au reuşit să atingă dezideratul "unitate în diversitate" şi au convenit asupra 6 revendicări comune, 6, ca şi procentele din PIB pe care le cer, toate oglindind nevoia de demnitate a celor ce lucrează în domeniul sanitar:

1. Minim 6% din PIB;

2. O legislaţie cre să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat.

3. O lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.

4. Apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi.

5. Organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.

6. Consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor