Noul ministru german de Interne închide robinetul migraţiei ilegale: Înăsprim imediat controalele la frontieră

Noul ministru german de Interne, Alexander Dobrindt, a anunţat că va dispune, imediat după preluarea mandatului, respingerea unui număr mai mare de migranţi şi intensificarea controalelor la graniţele externe ale Germaniei, potrivit dpa. Acesta urmează să fie învestit miercuri, odată cu instalarea noului guvern de coaliţie.
„Primele decizii vor fi luate după preluarea mandatului de miercuri. Acestea vor include extinderea controalelor la frontieră şi creşterea numărului de respingeri”, a declarat Dobrindt, reprezentant al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), pentru ediţia de duminică a cotidianului Bild
El a precizat că nu se intenţionează închiderea graniţelor.
„Numărul migraţiei ilegale trebuie redus. Pentru a asigura atât umanitatea, cât şi ordinea, este nevoie de control, claritate şi consecvenţă. Pregătim decizii la nivel naţional şi european în acest sens”, a mai adăugat ministrul.
Surse din poliţie estimează că, cel puţin temporar, vor fi mobilizaţi mai mulţi ofiţeri federali la frontiere. Alte măsuri concrete nu au fost încă detaliate.
Sindicatul Poliţiei Germane (GdP) a reacţionat cu scepticism la anunţurile lui Dobrindt. Andreas Rosskopf, preşedinte GdP pentru Poliţia Federală şi Vamă, a declarat că sindicatul susţine reducerea migraţiei ilegale, dar a avertizat că actualele resurse umane nu permit o creştere susţinută a prezenţei la frontieră.
Rosskopf a criticat, de asemenea, planurile unor politicieni conservatori de a întoarce solicitanţii de azil direct la graniţele terestre, fără acordul ţărilor vecine precum Polonia sau Austria.
„Nu trebuie să existe un joc de ping-pong cu statele vecine începând de miercuri”, a avertizat el. „Dacă dorim să respingem solicitanţii de azil, măsura trebuie să fie legală – iar până acum nu am văzut un temei clar.”
Marţi, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Friedrich Merz, urmează să fie ales cancelar de către Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.
Noul guvern este format din CDU, partidul-soră CSU şi Partidul Social Democrat (SPD). Viitorul şef al Cancelariei, Thorsten Frei (CDU), a anunţat că vor fi instituite controale mai stricte la frontieră încă din prima zi de guvernare, cu aplicare temporară.
Fosta coaliţie de centru-stânga s-a opus controalelor fixe, întrucât acestea contravin regulilor Spaţiului Schengen. Totuşi, fosta ministră de Interne, Nancy Faeser (SPD), a prelungit controalele începute în 2015 la graniţa cu Austria şi, în octombrie 2023, a extins temporar măsura la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia, notificând Comisia Europeană.
În septembrie 2023, Faeser a decis extinderea controalelor şi la celelalte secţiuni de frontieră.
Anul trecut, aproape 230.000 de persoane au solicitat azil pentru prima dată în Germania — cu aproximativ 100.000 mai puţine decât în anul precedent. Cele mai frecvente ţări de provenienţă sunt Siria, Afganistan şi Turcia.
Potrivit şefului Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), Hans-Eckhard Sommer, scăderea se datorează în mare parte faptului că Serbia a închis ruta migraţiei către Ungaria în noiembrie 2023. Rămâne însă incert dacă această măsură va fi permanentă.
În acordul de coaliţie, CDU/CSU şi SPD au convenit că respingerile la graniţele comune vor fi realizate „în coordonare cu vecinii europeni, inclusiv în cazul cererilor de azil”. Totuşi, rămâne neclar dacă „în coordonare” presupune consultare sau consimţământ formal din partea acestora.