Comisar european: Dacă Trump nu reuşeşte să-l convingă pe Putin să facă pace, UE va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei

Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a declarat că UE poate consolida semnificativ sprijinul militar acordat Ucrainei prin achiziţionarea de arme direct de la producătorii ucraineni.
Kubilius a declarat că SUA şi UE alocă anual aproximativ 40 de miliarde de euro pentru asistenţă militară Ucrainei. Cu toate acestea, el a afirmat că aceste fonduri ar putea fi utilizate mai eficient prin achiziţionarea directă de arme de la producătorii ucraineni.
„Dacă Putin nu este convins de Trump să facă pace, am putea prezenta foarte repede argumente mai convingătoare în favoarea păcii, prin creşterea semnificativă a sprijinului nostru militar pentru Ucraina”, a scris oficialul pe X (Twitter)
Kubilius a explicat că preţul armelor produse în Ucraina este aproximativ jumătate din preţul armelor similare din UE sau SUA. Astfel, volumul armelor furnizate Ucrainei ar putea fi efectiv dublat fără a creşte cheltuielile.
"Până în prezent, UE şi SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de aproximativ 40 de miliarde EUR pe an. Dar putem cheltui aceeaşi sumă pentru achiziţionarea de arme moderne în Ucraina, care ar costa aproximativ jumătate din preţul celor fabricate în UE sau în SUA.
Astfel, volumul armelor pe care Ucraina le primeşte pentru aceeaşi sumă de 40 de miliarde de euro s-ar dubla efectiv.
Valoarea reală a sprijinului nostru ar creşte la 80 de miliarde de euro", a mai spus oficialul UE pe platforma amintită.
În mesajul său, comisarul european pentru apărare a mai precizat că "noile împrumuturi SAFE, garantate de UE, oferă statelor membre exact această posibilitate: de a utiliza împrumuturile pentru a spori sprijinul militar acordat Ucrainei".
"Astfel, formula 'Pacea prin forţă' poate funcţiona cu adevărat în practică. Împrumuturile SAFE înseamnă forţă pentru Ucraina!", a conchis Andrius Kubilius.
Potrivit Ukrainska Pravda, oficiali ucraineni de rang înalt au solicitat în repetate rânduri guvernelor europene să adere la aşa-numitul model danez de asistenţă pentru Ucraina. Acest model prevede finanţarea sprijinului militar prin fonduri speciale, punând accentul pe achiziţionarea directă de arme în Ucraina. Ţările de Jos, Norvegia şi Cehia au sprijinit iniţiativa. UE consideră că acest program constituie baza unei strategii pe termen lung pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.