Noul Cod Fiscal, retrimis în Parlament. Consilierul lui Iohannis explică motivele

Consilierul prezidenţial pe probleme economice şi mediul de afaceri, Cosmin Marinescu, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a explicat motivele pentru care Klaus Iohannis a refuzat promulgarea noului Cod Fiscal şi a decis o retrimită în Parlament spre reexaminare.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.07.2015

Consilierul prezidenţial pe probleme economice şi mediul de afaceri, Cosmin Marinescu, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a explicat motivele pentru care Klaus Iohannis a refuzat promulgarea noului Cod Fiscal şi a decis să-l retrimită în Parlament spre reexaminare.

Cosmin Marinescu a declarat, potrivit hotnews.ro, că punerea în aplicare a noului Cod Fiscal ar putea conduce la declanşarea procedurii de deficit excesiv iar situaţia macroeconomică, bună în prezent, ar putea fi expusă unor riscuri şi vulnerabilităţi.

Mai mult, consilierul prezidenţial a evidenţiat că noul Cod Fiscal nu are acordul Comisiei Europene şi al FMI, "aşa cum eronat s-a strecurat această idee în spaţiul public", şi nici nu au fost prezentate măsuri compensatorii şi un plan de reducere a cheltuielilor bugetare.

Prin aplicarea Codului Fiscal, s-ar ajunge în 2016 la un deficit de 21,4 miliarde lei, la care se adaugă recentele cheltuieli aprobate de guvern, care ar reprezenta un minus suplimentar de 0,2% din PIB, susţine consilierul, arătând că, ulterior, s-ar ajunge la un deficit final de 2,5% din PIB, o abatere semnificativă faţă de angajamentul asumat de 1,2%. Aceste calcule nu sunt, potrivit acestuia, pur contabile, ci ţin cont şi de efectele bugetare pozitive ale relaxării fiscale.

Cosmin Marinescu a subliniat absenţa unei corelări elementare între politicile fiscale şi cheltuielile bugetare şi de un model economic bazat în principal pe stimularea consumului în dauna investiţiilor.

"România are nevoie de relaxare fiscală dar e foarte importantă maniera şi etapizarea adecvată a măsurilor de reducere a impozitelor", în contextul în care România "beneficiază de un tablou macro bun şi o creştere economică robustă", a afirmat consilierul prezidenţial, adăugând că "reducerea TVA e una dezirabilă şi necesară".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor