Ludovic Orban în dezacord cu Iohannis: "PNL trebuie să susţină în continuare Codul Fiscal”
alte articole
Liderul grupului deputaţilor PNL, Ludovic Orban, şi-a reiterat, sâmbătă, convingerea că liberalii trebuie să susţină măsurile de relaxare fiscală din Codul Fiscal, pe care, reamintim, preşedintele Iohannis a refuzat să-l promulge, trimiţându-l Parlamentului spre reexaminare.
"Înţeleg îngrijorările preşedintelui Iohannis. Eu nu cred că trebuie să pedepseşti economia românească, societatea românească, pentru faptul că un guvern nu este de încredere şi nu prezintă garanţii că se încadrează în ţintele fiscal-bugetare stabilite şi că are capacitatea...Nu poţi să pedepseşti cetăţenii pentru faptul că guvernul nu este bun (...) În ceea ce mă priveşte pe mine, eu susţin clar şi am şi declarat public că PNL trebuie să susţină în continuare Codul Fiscal”, a declarat Orban, la B1 TV.
Potrivit evz.ro, Orban a mai susţinut că România ar trebui să negocieze cu UE un deficit bugetar de 2%, deficit care, "ţinând cont de creşterea economică, este un deficit sustenabil şi care poate fi chiar un stimulent”, a afirmat liderul liberal.
Nu în ultimul rând, prim-vicepreşedintele PNL a reamintit că a votat Codul Fiscal pentru că cele mai multe măsuri sunt susţinute de liberali.
"Cea mai mare parte a măsurilor sunt măsuri susţinute de Partidul Naţional Liberal. A fost amendament PNL (n.r. - reducerea TVA de la 20 la 19%), ca de altfel şi celelalte măsuri: renunţarea la supra-acciza pe combustibil, taxa pe construcţiile speciale.”, a declarat Orban.
Reamintim că, pe 17 iulie, după ce premierul Ponta se autofelicita (pe Facebook) pentru adoptarea Codului Fiscal, preşedintele Iohannis a anunţat că refuză să promulge această lege şi că o va trimite Parlamentului spre reexaminare.
"În materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată şi raţională, de natură a nu genera disfuncţionalităţi care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. (...) Revenirea la politici fiscale riscante şi cu consecinţe negative pe termen lung reprezintă o experienţă pe care nu numai clasa politică nu şi-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetăţeni." a declarat Iohannis adăugând că punerea în aplicare a noului Cod Fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB.
Refuzul lui Iohannis de a promulga Codul Fiscal a venit pe fundalul undei de şoc create de referendumul din Grecia şi a criticilor BNR, Consiliului Fiscal, FMI şi CE legate de sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală dorite de Guvern.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.