Noul an aduce poliţe RCA mai scumpe pentru tineri

Şoferi la volan în trafic
Şoferi la volan în trafic (Epoch Times România)

Noul an aduce preţuri cu până la 27 % mai mari pentru şoferii tineri la poliţele RCA cu valabilitate de la 1 ianuarie 2015, relatează Gândul.

Potrivit sursei citate, o parte din companiile de asigurări au majorat, în ultimele două luni, tarifele RCA valabile din ianuarie 2015, cu 5%-27%, vizaţi fiind şoferii de până în 25 de ani.

Astfel, poliţa RCA pentru un şofer de 25 de ani, din Bucureşti, care are carnet de 7 ani şi care nu a avut nici un accident costă cu 27% în plus la City şi cu 6% la Allianz comparativ cu tarifele din octombrie, de exemplu, după cum reiese din datele comparatorului de tarife rca-ieftin.ro (pint.ro). În schimb, pentru acelaşi şofer de 25 de ani, companiile Astra şi Asirom au scăzut prima de asigurare pentru poliţa auto obligatorie cu 1,6% şi respectiv 5%.

În consecinţă, un şofer de 25 de ani, care are permis auto de 7 ani şi nu a avut nici un accident de când conduce, va achita pentru poliţa RCA, din 2015, un tarif cuprins între 1.408 de lei la Grupama şi 2.091 lei la Euroins.

La rândul lor, asiguratorii declară că majorările de tarife RCA se explică prin creşterea sumelor plătite drept despăgubiri şi susţin că segmentul RCA-ul nu mai este demult profitabil. Pierderea tehnică netă provenită exclusiv de activitatea de asigurări obligatorii RCA a depăşit 150 milioane de euro în 2013, la nivelul industriei asigurărilor, potrivit datelor Uniuni Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

"În prezent, asigurătorii plătesc daune mai mari, atât pentru despăgubiri materiale, cât şi pentru vătămări corporale şi decese. Aceasta a fost o consecinţă şi a majorării limitelor de despăgubiri conform Directivei europene 2009/103/CE, acestea crescând semnificativ pe parcursul anilor. Dacă în 2008 limitele erau de 150.000 euro pentru daune materiale şi 750.000 euro pentru vătămări corporale, în prezent acestea sunt de 1 milion, respectiv 5 milioane de euro, ceea ce indică o creştere de 6,66 ori", menţionează UNSAR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie