Noua tulpină de gripă din China duce la eutanasierea păsărilor într-o piaţă din Shanghai
alte articole
Autorităţile chineze au anunţat vineri un al şaselea deces cauzat de noua tulpină de gripă aviară, în timp ce autorităţile din Shanghai au oprit vânzarea de păsări vii şi au omorât toate păsările aflate în vânzare într-o piaţă, unde virusul de gripă a fost detectat la porumbei comercializaţi pentru carne.
Omorul de păsări în masă este prima acţiune prin care autorităţile chineze răspund la tulpina de gripă aviară H7N9, care a îmbolnăvit 16 persoane, cele mai multe aflate în stare critică, de-a lungul coastei de est a Chinei, în ceea ce se ştie a fi prima contaminare umană cu această tulpină. Primele cazuri au fost anunţate duminică, 31 martie, iar încă două au fost raportate vineri, în ambele cazuri fiind vorba de pensionari cu stare precară de sănătate.
Oficialii din sănătate cred că oamenii se contaminează cu virusul prin contact direct cu păsările infectate şi declară că nu există până acum dovezi că virusul se transmite cu uşurinţă de la un om la altul. Totuşi cercetătorii examinează situaţia îndeaproape pentru a vedea dacă virusul prezintă un risc substanţial la adresa sănătăţii publice sau are potenţialul de a declanşa o pandemie globală.
Ministerul Agriculturii a confirmat joi seară că virusul H7N9 a fost detectat la porumbeii vii aflaţi în vânzare într-o piaţă agro-alimentară din Shanghai. Eutanasierea păsărilor din piaţa Huahei din Shanghai a început joi noaptea, după ce comitetul agricol al metropolei a comandat acest lucru printr-un ordin postat şi pe website-ul propriu.
Media de stat a publicat vineri fotografii cu funcţionari de la autoritatea sanitar-veterinară, cu măşti şi combinezoane de protecţie, făcându-şi treaba pe timpul nopţii în piaţă, luând notiţe de la faţa locului, aplecaţi asupra grămezilor de carcase de păsări împachetate în saci de plastic. Zona era păzită de poliţie şi delimitată cu bandă de plastic.
Experţii au îndemnat autorităţile chineze din domeniul sănătăţii să testeze în continuare păsările sănătoase, susţinând că virusul H7N9 poate infecta păsările fără ca să le îmbolnăvească, acest lucru făcându-l mai greu de depistat decât virusul gripei aviare H5N1 care este mai cunoscut ţărilor asiatice. H5N1 a declanşat avertismente când a început să facă ravagii printre zburătoarele din Asia în 2003 şi a ucis de atunci 360 de oameni în lumea întreagă, de cele mai multe ori după un contact de proximitate cu păsările infectate.
„În trecut, de obicei se constata decesul găinilor înainte ca vreo infecţie să apară la oameni, dar de data asta am observat că multe specii de păsări de fapt nu au simptome aparente. Asta îngreunează situaţia pentru că dispare acest semnal de avertizare natural”, a declarat David Hui un expert în boli infecţioase de la Universitatea Chineză din Hong Kong.
Oraşul Shanghai a anunţat de asemenea o suspendare a vânzărilor de păsări vii, începând de sâmbătă, a anunţat purtătorul de cuvânt al oraşului într-o conferinţă de presă.
Porumbeii reprezintă o sursă de carne de pasăre obişnuită în bucătăria chinezească, iar păsările sunt vândute vii în pieţele din întreaga ţară. Hui a explicat că porumbeii au fost probabil infectaţi de păsări sălbatice sau migratoare, ale căror excremente pot purta viruşi.
Deşi oficialii din sănătate anunţă că nu există semne că virusul se poate transmite de la o persoană la alta, oamenii de ştiinţă care i-au studiat secvenţa genetică au afirmat săptămâna trecută că este posibil ca virusul să fi suferit recent o mutaţie către o formă care se transmite mai uşor la alte animale, prezentând un pericol potenţial crescut pentru oameni.
Ultimul deces confirmat vineri de autorităţile chineze era un fermier de 64 de ani din oraşul estic Huzhou. Autorităţile au anunţat joi că virusul a doborât de asemenea un bărbat de 48 de ani care se ocupa cu transportul de păsări vii şi o femeie de 52 de ani, amândoi din Shanghai. Se bănuieşte că mai multe persoane dintre cele infectate au avut contact direct cu păsări.
Principiile directoare emise miercuri de agenţia naţională pentru sănătate, identifică măcelarii, crescătorii şi comercianţii de păsări, cât şi pe cei care lucrează în industria de prelucrare a cărnii, drept categoriile cele mai expuse riscului de infectare.
Experţii au identificat primele cazuri pe 31 martie. O parte din cele 16 cazuri confirmate s-au îmbolnăvit cu câteva săptămâni în urmă, dar abia acum au fost clasificate ca infecţii cu H7N9. Mass-media de stat afirma că au fost confirmate şase cazuri în Shanghai, şase în Jiangsu, trei în Zhejiang şi unul în Anhui.