A cincea persoană moare de gripă aviară în China

Pui de la o fermă în Zouping, provincia Shandong din estul Chinei, la 1 aprilie 2013. Experţii cred că tulpina actuală a gripei aviare ar putea fi capabilă de transmitere de la om-la-om. (AFP / Getty Images)
Jane Lin
05.04.2013

Numărul morţilor cauzaţi de noul tip de gripă aviară, H7N9, în China a crescut la cinci, încă două decese având loc joi în Shanghai.

Autorităţile comuniste susţin că 14 persoane au fost infectate datorită aceastei boli până în prezent, toate în estul Chinei.

Virusul a fost, de asemenea, detectat într-o probă luată de la un porumbel într-o piaţă tradiţională en-gros din Shanghai, potrivit ziarului oficial Xinhua. Aceasta este considerată a fi prima dată când virusul a fost găsit într-un animal de când a început epidemia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că nu există nicio dovadă până acum de transmitere de la om la om, dar experţii medicali cred că virusul H7N9 ar putea evolua cu uşurinţă într-o tulpină contagioasă, a raportat Japonia Kyodo News.

"Există anomalii în ADN-ul virusului H7N9, care sunt de natură să facă mai uşoară infectarea oamenilor", a declarat Masato Tashiro, director al Centrului de Cercetare pentru Virusurile Gripale de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Japonia, pentru Kyodo News.

Un expert în imunologie din China continentală care a dorit să rămână anonim a declarat pentru televiziunea New Tang Dynasty (NTD) că virusul H7N9 se poate transmite de la om la om.

"Virusul are o perioadă latentă şi un pacient fără niciun simptom poate transmite virusul la alţii", a spus el adăugând că virusul infectează oamenii prin tractul respirator şi că "oameni care au intrat în contact cu un pacient se pot infecta doar prin respiraţie."

Expertul a pus la îndoială numărul oficial al victimelor publicat de autorităţile chineze. "Ei au raportat doar cazurile confirmate şi nu le-au rapotat pe cele suspecte, aşa că au exclus unele cazuri", a susţinut el.

De asemenea, expertul a avertizat că acesta este un moment critic, deoarece are loc înainte de a veni vara. "Infecţia este sezonieră. Dacă există un focar acum, acesta va scăpa de sub control. Aceasta este o perioadă foarte periculoasă."

Vietnamul a interzis importurile de carne de pasăre din China din cauza riscului reprezentat de virus.

Atât Hong Kong-ul cât şi Japonia au luat măsuri de precauţie pe aeroporturile lor, fiind foarte vigilenţi pentru a preveni o potenţială răspândire a virusului. Hong Kong a iniţiat un plan care include monitorizarea atentă a fermelor de păsări şi oprirea importurilor de păsări vii de pe continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor