A izbucnit o nouă gripă aviară în China de Est

Howard Feng
04.04.2013

Trei chinezi au murit şi cel puţin nouă au fost infectaţi cu o nouă tulpină de gripă aviară numită H7N9, încă din 3 aprilie, potrivit mass-media controlate de stat. Totuşi, alte surse de pe continent cred că numărul real de persoane afectate ar putea fi mai mare.

Patru dintre cazuri au fost raportate în provincia Jiangsu, la 2 aprilie, şi două au fost raportate în ziua următoare în provincia Zhejiang, inclusiv un bărbat de 38 de ani care a murit.

Infecţii anterioare au fost depistate la doi oameni în Shanghai, care au murit amândoi şi un altul în Anhui, care este într-o stare critică.

Doar unul dintre cei patru pacienţi din Jiangsu a intrat în contact cu păsările de curte şi toţi sunt din oraşe diferite, ca şi cei doi din Zhejiang, indicând faptul că virusul s-ar putea răspândi între oameni şi ar putea deveni o problemă la nivel naţional.

Dr. Chang Shan-chwen, vicechestorul la Spitalul Universitar Naţional din Taiwan, a declarat că este posibil ca infecţia să se fi răspândit mai departe, ţinând cont că unele victime nu au avut niciun contact cu păsările, a raportat United Daily News din Taiwan . "Ca atare, va fi necesar să se ia în considerare traseul de infecţie la om cu virusul gripei aviare prin intermediul altor animale sau chiar posibilitatea de transmitere de la om la om", a declarat Chang.

Domnul Gao, un farmacist veterinar de la Universitatea Agrară Hebei, a declarat pentru Sound of Hope Radio Network (SOH) că H7N9 este un virus nou pentru om şi este o zoonoză, ceea ce înseamnă că este o boală infecţioasă care se poate răspândi între animale şi oameni.

"Sunt foarte îngrijorat că acest virus se transmite între oameni. Acesta este cu siguranţă o boală zoonotică. Eu cred că doar jumătate din rapoartele mass-media de stat sunt adevărate şi îmi folosesc propria mea judecată pentru a umple golurile din cealaltă jumătate", a afirmat acesta.

Dl. Xu, rezident din Shanghai, a fost intervievat atunci când au fost raportate doar două cazuri şi el crede, de asemenea, că autorităţile comuniste ascund informaţii de public.

"Ceva chiar se întâmplă, altfel guvernul nu ar fi făcut-o publică", a declarat acesta pentru SOH. "De asemenea, nu avem nicio idee despre care va fi rezultatul final pentru că această boală are o perioadă de incubaţie. Este înfricoşător să vezi un focar în acest sezon atunci când izbucnesc frecvent epidemii".

Centrul chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a publicat secvenţa genetică a H7N9, iar datele arată mutaţii, cu potenţialul de a deveni o pandemie umană.

Oamenii de ştiinţă de peste mări studiază acum virusul, care pare să producă doar simptome uşoare la păsări, un factor care i-ar putea permite să se răspândească în tăcere, spre deosebire de H5N1, o tulpină mai virulentă la păsări.

Cercetătorii de la mai multe institute au avertizat miercuri China că păsările şi alte animale ar trebui să fie testate pe scară largă în zonele afectate pentru a detecta şi distruge virusul înainte ca acesta să se răspândească mai mult, a raportat Associated Press.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor