Regimul chinez confirmă două cazuri noi de gripă aviară

Ministerul Chinez al Sănătăţii a raportat, luni, că au existat două noi cazuri umane de infecţie cu H5N1 - extrem de contagioasa gripă aviară - în sud-vestul Chinei, a raportat în acest weekend mass-media de stat.
Angajaţii pun puii morţi în pungi de plastic, după ce au fost ucişi într-un centru de distribuţie de pui vii în Hong Kong, la 21 decembrie, 2011. (Aaron Tam / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
12.02.2013

Ministerul Chinez al Sănătăţii a raportat, luni, că au existat două noi cazuri umane de infecţie cu H5N1 - extrem de contagioasa gripă aviară - în sud-vestul Chinei, a raportat în acest weekend mass-media de stat.

Cei doi oameni - o femeie de 21 de ani şi un bărbat de 31 ani - au fost descoperiţi în Guiyang, un oraş situat în provincia Guizhou, a raportat agenţia de ştiri condusă de stat, Xinhua. Aceştia au manifestat simptomele gripei aviare în zilele de 2 şi 3 februarie şi duminică testul pentru virus a ieşit pozitiv, a precizat Ministerul.

"Sunt în stare critică şi medicii efectuează tratamente de urgenţă", a declarat Ministerul, adăugând că nu a existat nicio dovadă că cele două persoane infectate au avut contact cu păsări. "Nu au fost găsite conexiuni epidemiologice între cele două cazuri".

Cei care au fost în contact apropiat cu ambele persoane au fost puşi sub observaţie medicală, deşi nu aveau nicio simtomă a virusului H5N1, a afirmat Xinhua.

De când a apărut în 2003, virusul gripei aviare a ucis peste 365 de oameni în jurul lumii, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-o actualizare recentă. De asemenea, de atunci au existat 616 cazuri de virus confirmate în laborator.

Zeci de milioane de chinezi care călătoresc prin intermediul mijloacelor de transport public aglomerate pentru a-şi vizita familia în timpul festivităţilor prilejuite de Anul Nou Chinezesc Lunar creşte riscul de răspândire a bolilor contagioase, inclusiv virusul H5N1.

China a fost considerată una dintre ţările cu cel mai mare risc de răspândire majoră a virusului datorită populaţiei sale numeroase atât prin persoane cât şi prin păsări de curte.

Virusul afectează în principal păsările, dar uneori este găsit şi la oameni. OMS a afirmat că nu transmite uşor între oameni, dar a menţionat că, s-ar putea răspândi asemănător cu gripa sezonieră.

"Prin urmare, recunoaşterea timpurie a cazurilor este importantă", a declarat OMS, adăugând că persoana afectată de boală necesită adesea să fie spitalizată.

Acesta a spus că o fetiţă cambodgiană de 5 ani a murit la 7 februarie, după apariţia simptomelor virusului H5N1 la sfârşitul lunii ianuarie.

Luni, Himalayan Times a raportat că au existat trei cazuri noi de gripă aviară în ultimele trei zile, ajungând la nouă în ultimele 45 de zile. Surse au declarat ziarului că s-a descoperit că fermierii vindeau pui şi ouă infectate, în timp ce utilizau, de asemenea, cutii contaminate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor