Nouă tragedie în Lampedusa: o altă navă cu imigranţi s-a scufundat
alte articole
Zeci de imigranţi, inclusiv copii, au murit vineri, când vasul lor s-a scufundat în largul insulei Malta în apropiere de insula italiană Lampedusa, au declarat oficialii, la doar o săptămână de la o tragedie similară care a ucis mai mult de 300 de refugiaţi, potrivit AFP.
Imigranţi aflaţi vineri în pericol au alertat autorităţile folosind un telefon prin satelit atunci când barca lor a intrat în dificultate în apele malteze. Ambarcaţiunea, care adăpostea la bordul său aproximativ 250 de imigranţi, s-a răsturnat după ce persoanele aflate la bord au încercat să atragă atenţia unui avion militar deplasându-se spre unul din capetele vasului, a declarat marina malteză.
Prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, a declarat că cel puţin 27 de migranţi au murit după ce ambarcaţiunea lor puternic încărcată s-a răsturnat vineri în marea agitată, la circa 100 de kilometri la sud de Lampedusa şi 110 km de Malta.
Agenţia italiană de presă ANSA a declarat că aproximativ 50 de cadavre, printre care femei şi aproximativ 10 de copii, a fost scoşi din mare.
"Operaţiunile de recuperare a cadavrelor sunt în curs de desfăşurare", le-a declarat Muscat jurnaliştilor, adăugând că în jur de 150 de supravieţuitori au fost deja preluaţi de o navă malteză.
Marina Malteză a expediat rapid nave de salvare şi elicoptere şi a deviat nave comerciale în zonă, iar Italia a trimis două nave şi elicoptere care transporta plutele de salvare gonflabile.
"Operaţiunea este în curs de desfăşurare. Condiţiile de navigaţie sunt dificile, cu vânt puternic ", a declarat un purtător de cuvânt al marinei malteze pentru AFP.
Un elicopter italian care transporta aproximativ 10 copii, care au supravieţuit accidentului, a aterizat pe mica insulă Lampedusa, unde sute de imigranţi sunt deja refugiaţi într-un centru de primire supraaglomerat.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, a precizat că urmăreşte "cu tristeţe şi anxietate" operaţiunile de salvare şi a lăudat Italia şi Malta pentru răspunsul lor rapid.
"Aceste noi evenimente îngrozitoare au loc în timp ce încă mai avem imaginile şocante ale tragediei din Lampedusa în minţile noastre", a remarcat aceasta.
Prim-ministrul italian a numit cea mai recentă tragedie "o nouă şi dramatică confirmare a stării de urgenţă".
"Italia şi Malta nu poate fi lăsate singure, aceasta este o problemă europeană", a declarat omologul său maltez, care a vorbit cu Letta la telefon.
Cu puţin timp în urmă, scufundarea unei ambarcaţiuni în apropierea insulei italiene Lampedusa s-a soldat cu cel puţin 311 morţi, conform unui bilanţ încă provizoriu.
Tragicul eveniment a stârnit un val de critici şi atacuri ale presei din toată Europa împotriva absenţei unei politici comune în domeniul imigraţiei. În prezent, fiecare ţară a Uniunii îşi administrează singură imigraţia, neexistând un sistem de cote la nivel european.
În anul 2012 s-au înregistrat 102.700 de cereri de azil care au fost acceptate în Uniunea Europeană. Două treimi din acestea au fost în Germania, Franţa, Anglia, Suedia şi Belgia. Însă, din ce în ce mai multe persoane cer modificarea ”regulamentului de la Dublin”, potrivit căruia imigranţii ilegali sunt obligaţi să solicite azil în prima ţară a UE în care au pus piciorul. Această prevedere are drept rezultat exercitarea unei presiunii din ce în ce mai mari a imigraţiei ilegale pe ţările din sud: Italia, Grecia, Spania, care sunt de altfel şi cele mai afectate de criza economică.