După tragedia de la Lampedusa, guvernul italian ia măsuri concrete în materie de imigraţie (presa italiană)
După naufragiul de la Lampedusa, de acum o săptămână, care a provocat peste 300 de victime, guvernul italian condus de Enrico Letta ia măsuri concrete în materie de imigraţie, alocând fonduri suplimentare pentru a putea înfrunta situaţia de urgenţă creată de fluxul excepţional de imigranţi care au sosit în ultimul an în Italia, informează presa din Peninsulă.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, în cursul unei reuniuni a Consiliului de miniştri, care a avut loc miercuri seară la Roma, în care executivul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta a 'corectat' conturile statului, premierul Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a dorit să dea un semnal concret şi în materie de imigraţie clandestină, după tragedia de la Lampedusa, alocând un fond suplimentar de 210 milioane de euro.
Pentru a înfrunta 'excepţionalul flux de străini' de peste 30.000 de persoane, care au sosit în ultimul an în Italia, a fost aprobat un decret de lege pentru a institui acest fond suplimentar, de 190 de milioane de euro, la care au fost adăugate alte 20 de milioane de euro ca fonduri în vederea acordării de ajutoare pentru minorii neînsoţiţi, precizează principalul cotidian roman.
Decretul de lege al executivului italian, care urmăreşte şi facilitarea obţinerii de azil politic, le mai permite refugiaţilor să beneficieze de un permis de şedere în Italia pe perioade lungi de timp. Decretul de lege se mai referă la extinderea dreptului imigranţilor la protecţie internaţională. Premierul Letta a declarat miercuri seară că este vorba despre o primă 'intervenţie importantă', care va fi urmată de alte măsuri ce vor putea permite reformarea legii italiene în materie de azil politic. După tragedia de la Lampedusa, a mai afirmat şeful guvernului de la Roma, este bine ca opinia publică din Italia să ştie că 'marile schimbări care au avut loc în ultimii ani, după prăbuşirea unor regimuri totalitare în numeroase ţări arabe, au provocat un flux excepţional de imigranţi, cauzat de motive economice, dar care este strâns legat de teme asupra drepturilor omului şi de tema azilului politic', subliniază publicaţia menţionată.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano semnalează şi faptul că Comisia Justiţie din cadrul Senatului de la Roma a aprobat miercuri un amendament prezentat de senatorii din Mişcarea 5 Stele (M5S) prin care se elimină delictul de imigraţie clandestină, care făcea parte din legea italiană asupra imigraţiei, legea Bossi-Fini.
Acest amendament a fost criticat de numeroşi reprezentanţi ai partidului populist de dreapta Liga Nordului, care au declarat că astfel de decizii politice 'reprezintă o invitaţie pentru imigranţii clandestini să vină în Italia', ceea ce va putea provoca în viitor alte tragedii ca aceea de săptămâna trecută de la Lampedusa, notează principalul cotidian milanez.
Publicaţia Il Sole 24 Ore din Milano precizează că delictul de imigraţie clandestină fusese introdus de guvernul Berlusconi în 2009, la propunerea ministrului de interne din acea perioadă, Roberto Maroni, secretar al partidului de dreapta Liga Nordului. Practic, dacă decizia Comisiei Justiţie din Senatul de la Roma va fi aprobată de parlament, imigrantul clandestin care intră sau locuieşte în Italia nu va mai comite un delict. Această infracţiune va putea fi pedepsită cu un ordin de expatriere, dar imigrantul nu va mai putea fi arestat, aşa cum prevede la ora actuală legea Bossi-Fini.
Eliminarea delictului de imigraţie clandestină 'este o ruşine şi un mesaj care, lansat în acest moment, poate destabiliza siguranţa ţării', a afirmat miercuri Massimo Bitonci, preşedintele senatorilor din partidul Liga Nordului, care a adăugat că această formaţiune politică de dreapta va continua să se bată în parlament pentru a reintroduce această sancţiune penală, pentru a împiedica fluxurile migratorii către Italia, conchide publicaţia menţionată.