Noua operaţiune "Big Brother" marca SRI, criticată de şefa UNJR
alte articole
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a reacţionat după ce mai multe organizaţii non-guvernamentale au dezvăluit că Serviciul Român de Informaţii intenţionează să folosească fonduri europene pentru supravegherea generalizată a tuturor cetăţenilor.
"Demararea de către SRI a unui program ("SII Analytics") pe fonduri europene, cu potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României, a stârnit profunde îngrijorări legitime din partea unei părţi a societăţii civile, care l-au numit "un adevărat sistem informatic Big Brother".
Amploarea riscului intruziunii în viaţa privată a fiecărui cetăţean din România de către un serviciu secret al statului, semnalată de organizaţii, constituie o problemă extrem de serioasă, motiv pentru care trebuie să fie tratată transparent şi responsabil de autorităţi", a declarat luni Dana Gîrbovan, pe contul său de Facebook.
Şefa UNJR este de părere că importanţa subiectului reclamă şi o discuţie mai amplă la nivel de societate, un rol fundamental revenind presei, ce trebuie să fie "câinele de pază al democraţiei".
"Orice putere crescândă a unui serviciu secret, cu atât mai mult cu cât face posibile violări grave ale drepturilor şi libertăţilor individuale, înseamnă o îndepărtare de la democraţie. Fiecare cetăţean trebuie să ştie, de aceea, ce implică o astfel de intruziune a unui serviciu secret în viaţa privată, să înţeleagă exact consecinţele îngrădirii propriilor drepturi şi libertăţi şi de ce plăteşte acest preţ.
Problema este cu atât mai importantă cu cât finanţarea acestui proiect cu potenţial de supraveghere în masă a românilor se face din fonduri europene, iar Uniunea Europeană este fondată pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, ca valori comune ale statelor membre", a precizat Dana Gîrbovan.
Judecătoarea a făcut trimitere la scrisoarea deschisă remisă de cele patru ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor cetăţenilor români mai multor instituţii naţionale şi europene (Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT).
Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – APTI a făcut şi o analiză tehnică a caietului de sarcini, prezentând argumentat riscurile la adresa democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale acestui proiect, precum şi care sunt regulile ce trebuie respectate de o bună guvernanţă.
În analiza făcută de APTI se arată că: "aceste dispozitive şi programe nu au niciun rost în cadrul proiectului de Big Data sau e-Guvernare, pentru datele transmise legal – acestea au un rol doar pentru interceptarea comunicaţiilor fără acordul utilizatorilor. Mai mult în mod normal supravegherea comunicaţiilor se poate face doar în contextul stabilit de Codul de Procedură Penală, deci cu autorizarea judecătorului, altfel aceste activităţi sunt ilegale. Unde va instala SRI-ul aceste echipamente, ce date doresc să intercepteze şi cu ce autoritate vor analiza şi stoca datele şi informaţiile rezultate în urma acestei monitorizări?"
"Practic SRI îşi creează un sistem (unde s-ar putea ca şi alţii să aibă acces conform descrierii generale) unde ar putea căuta orice informaţie despre orice persoană fizică care apare într-o bază de date a autorităţilor publice, nerespectând în mod flagrant legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal şi neaplicând nicio măsură de protecţie a acestor date", se mai arată în analiza citată.
Şefa UNJR a atras atenţia că instituţiile statului trebuie să răspundă public de îndată acestor argumente şi critici aduse unui program de supraveghere potenţială în masă a românilor.
"Este îngrijorător să vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri - cum a fost recent şi cea privind plăţile cu cardul - prin care se încearcă îngrădirea tot mai accentuată a drepturilor şi libertăţilor câştigate prin eliberarea de comunism în 1989", a adăugat Dana Gîrbovan.