SRI, acuzat că vrea să cumpere - cu bani europeni - soft Big Brother pentru spionarea în masă a cetăţenilor

"Spunem NU supravegherii!". Serviciul Român de Informaţii intenţionează să folosească fonduri europene pentru supravegherea generalizată a tuturor cetăţenilor, acuză mai multe organizaţii non-guvernamentale.
Andrei Pricopie
08.08.2016

alte articole

(Captură Foto)
Andrei Pricopie
08.08.2016

UPDATE. Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare şi valorificare operaţională şi analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România, dar nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente, a explicat luni, în cadrul unui comunicat de presă, SRI.

"Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient. Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente.

Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de ameninţările specifice instituţiilor de intelligence din România - terorism, migraţie ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacţie în timp foarte scurt. Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, respectiv a instituţiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).

Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislaţiei în vigoare, precum şi al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat şi analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz. Aceasta este o platformă modernă, similară altora existente în plan european. Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanţare din fonduri externe nerambursabile", se arată în comunicatul remis de SRI.

* * *

UPDATE. Proiectul SII Analytics al SRI a fost aprobat pentru că îndeplinea toate criteriile din ghidul de finanţare, a explicat luni ministrul interimar al Comunicaţiilor, Dragoş Tudorache.

"Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles din discuţiile avute azi dimineaţă că SRI vor ieşi cu explicaţii tehnice în ceea ce priveşte obiectivele şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face", a declarat Dragoş Tudorache, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului, SRI a aplicat pe această schemă de finanţare (axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare, n.r.) către autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europne ca orice altă instituţie publică eligibilă pe acea axă de finanţare.

"A fost prima instituţie, de fapt, care a avut un proiect pregătit şi care a fost supus autorităţii de management pentru analiză. Analiza a fost pozitivă, practic toate criteriile din ghid erau îndeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finanţare", a argumentat Dragoş Tudorache.

* * *

Serviciul Român de Informaţii vrea să dezvolte, folosindu-se de fonduri europene, un adevărat sistem informatic Big Brother, cu un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României, şi-au exprimat luni îngrijorarea, în cadrul unei scrisori deschise, patru ONG-uri - ActiveWatch, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – APADOR-CH, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI şi Centrul de Resurse Juridice.

"Astăzi, 8 august 2016, ApTI împreună cu alte 3 asociaţii nonguvernamentale au trimis o scrisoare publică reprezentanţilor naţionali şi europeni pentru a semnala încălcări grave ale Cărţii Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special Articolele 7 şi 8 privind dreptul la viaţă privată şi la protecţia datelor personale:

SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenţionează să cumpere software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru "consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice".

Cu alte cuvinte se doreşte dezvoltarea unui adevărat sistem informatic Big Brother, cu un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României, nefiind prevăzută nicio măsură de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem", au transmis ONG-urile.

Problemele ridicate de proiect, în viziunea contestatarilor

1. Supraveghere generalizată prin agregarea bazelor de date

Proiectul îşi propune să aducă împreună baze de date de la majoritatea instituţiilor publice româneşti şi să permită căutarea avansată în acestea a oricăror informaţii despre toţi cetăţenii. De exemplu, prin capitolul de "analiză comportamentală", orice cetăţean ar putea avea o fişă "de bună purtare" (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de exemplu informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.

2. Lipsa oricăror garanţii şi potenţialul de abuz

Prin agregarea bazelor de date, orice persoană din cele peste 1000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea să îl folosească în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetăţeanul să ştie. De exemplu, vânzătorul unui apartament ("prieten SRI") poate să aibă informaţii despre potenţialul financiar al cumpărătorului (ce maşină are, când a cumpărat-o, ce maşini a avut înainte, ce venituri are, ce credite etc).

3. Bani europeni pentru încălcarea drepturilor europene

Proiectul a fost depus pe 9.06.2016, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în ciuda faptului că acesta încalcă în mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, în speţă drepturile la viaţa privată şi la protecţia datelor cu caracter personal (art. 7 şi 8) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

4. Rolul SRI în eGuvernare şi scopul ascuns al proiectului

SRI nu are nicio competenţă în domeniul eGuvernării sau în "dezvoltarea funcţiei de prevenţie, detectare şi luare de măsuri pentru reducerea redundanţei plăţilor în zona publică", deşi acestea sunt scopurile declarate ale proiectului. Mai mult, anumite capitole din proiect (vezi capitolele de "Recunoaştere facială" sau "Interceptarea comunicaţiilor" din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt şi un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizată a întregii populaţii. De exemplu, baza de date de recunoaştere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau paşaport), la care SRI are acces nelimitat şi nesupus vreunui control, nu are nici o utilitate/justificare în "prevenirea fraudei", aşa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieţii private a tuturor cetăţenilor.

O analiză de interpretare a caietului de sarcini care ridică aceste probleme majore o regăsiţi în documentul de explicaţii mai detaliate aici.

Ce solicită ONG-urile

- anularea licitaţiei şi a proiectului care încalcă drepturile fundamentale;

- includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, în mod explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor;

- dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislaţiei conexe, ca şi a garanţiilor eficiente pentru oprirea abuzurilor de acest tip, precum şi a transparenţei instituţionale pentru orice proiect care depăşeşte cadrul original de securitate naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor