Noua majoritate parlamentară formată. Deocamdată înglobează 56 de deputaţi

O nouă întrevedere dintre preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti şi fracţiunile parlamentare „pro-europene” a avut loc luni, 11 ianuarie, în cadrul căreia s-a anunţat crearea unei majorităţi parlamentare.
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (captură: privesc.eu)
Maria Maevschi
12.01.2016

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat că în urma consultărilor avute cu colegii din celelalte partide care au decis să participe la negocieri, 56 de deputaţi au semnat declaraţia privind formarea unei coaliţii de guvernare.

„Am încheiat întrevederea cu dl preşedinte al ţării. În context, l-am informat pe şeful statului şi i-am prezentat o declaraţie privind constituirea majorităţii parlamentare, care la momentul zilei de astăzi înglobează 56 de deputaţi din cei 101 din parlament”, a anunţat preşedintele PD, conform Privesc.eu.

Marian Lupu s-a arătat destul de optimist privind mărirea numărului de deputaţi care să semneze declaraţia de constituire a unei majorităţi parlamentare.

„56 de deputaţi reprezintă grupul politic al PD, PL, grupul celor 14 şi un grup din deputaţii PLDM. 56 pentru moment, fiindcă există temeiuri serioase pentru mine să susţin astăzi că s-ar putea în ziua de mâine, poimâne să avem un număr mai mare de deputaţi cu o decizie de formare a unei majorităţi parlamentare absolute”, a subliniat liderul democrat.

Discuţiile vor continua ulterior, cel târziu miercuri, 13 ianuarie, urmând să fie anunţat şi numele candidatului care va fi înaintat la funcţia de premier.

Potrivit deputatului democrat, această coaliţie a fost formată „nu doar pentru un exerciţiu unic de investire a unui Guvern în ţara noastră, este o Platformă ce va funcţiona pe bază permanentă, deci o majoritate parlamentară care va acorda sprijin politic constant în activitatea guvernului şi în asigurarea actului de guvernare”.

Notabil este faptul că Grupul Leancă nu a semnat acea declarţie de constituire a coaliţiei de guvernare, deşi anterior era dispus să participe la negocierile iniţiate de PD.

„Am zis că dorim să scoatem ţara din această criză, dorim o stabilitate. De aceea, trebuie să vedem ce facem cu instituţiile regulatorii, cum reformăm justiţia, cum reformăm sistemul politic. Din păcate, s-au inversat lucrurile. Situaţia e la nivel de disperare. Nu putetm să ne angajăm pe ceva dacă nu ştim că asta coincide cu viziunea noastră. Să vedem în continuare dacă au nevoie de susţinerea noastră. Noi am fi gata să mergem la negocieri şi să discutăm şi eventual dacă vedem că asta coincide cu propunerile noastre, atunci am putea susţine candidatul la funcţia de premier”, a menţionat Iurie Leancă, citat de Realitatea.md.

Precizăm că noul candidat pentru funcţia de prim-ministru urmează să fie propus până în data de 14 ianuarie, zi în care se împlinesc trei luni de la demiterea Guvernului Streleţ prin moţiunea de cenzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor