Societatea civilă din Moldova: Noul premier şi miniştrii să semneze Declaraţia de integritate

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timoft, în calitate de garant al Constituţiei, trebuie să facă faţă din nou presiunilor politicienilor care încearcă să aducă la guvernare persoane compromise.
Maria Maevschi
11.01.2016

alte articole

Nicolae Timofti şi Vlad Plahotniuc
Nicolae Timofti şi Vlad Plahotniuc (stiri24.md)
Maria Maevschi
11.01.2016

După ce toţi miniştrii propuşi de fostul candidat la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, au semnat o declaraţie de integritate, şeful statului a subliniat că va insista ca şi ulterior să fie folosită această metodă. Luni, 11 ianuarie, mai multe organizaţii ale societăţii civile au anunţat că susţin această iniţiativă a preşedintelui Timofti.

„Urmare a multiplelor scandaluri de corupţie din ultimii ani în toate cele trei puteri de stat, populaţia Republicii Moldova a pierdut încrederea în capacitatea autorităţilor de a ignore ţara în interesul naţional şi nu în interesele personale sau de grup. Inabilitatea Parlamentului de a învesti un guvern funcţional a adâncit criza politică, tărăgănând reformele aşteptate de societate şi spulberând speranţele la o investigare imparţială a furtului din sectorul bancar. Este regretabil faptul că participanţii la negocierile cu şeful statului nu au condamnat încercarea de a influenţa Preşedintele în luarea deciziei de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru, iar instituţiile de drept nu au luat atitudinea corespunzătoare faţă de acest caz”, se arată într-o declaraţie semnată de peste 20 de ONG-uri, conform Jurnal.md.

Mai mult decât atât, societatea civilă insistă să se convoace din nou o şedinţă a parlamentului, în cadrul căreia Guvernul Sturza să aibă posibilitate să-şi expună Programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului de miniştri, şi doar în cazul în care acesta nu primeşte votul de încredere să urmeze alte consultări cu şeful statului.

„Dacă totuşi, Preşedintele Republicii Moldova decide să desemneze un candidat propus de majoritatea parlamentară, atunci solicităm să-şi utilizeze toate drepturile atribuite legal pentru a desemna doar un candidat integru şi asupra căruia nu planează suspiciuni de corupţie, şi cerem:

- asigurarea unui proces transparent al dezbaterilor privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru;

- verificarea prealabilă a candidatului la funcţia de prim-ministru şi a tuturor candidaţilor la funcţiile de membri ai Guvernului Republicii Moldova privind corespunderea criteriilor de integritate;

- asumarea de către candidatul la funcţia de prim-ministru şi toţi candidaţii la funcţiile de membri ai Guvernului Republicii Moldova a obligaţiunii de a semna, pe propria răspundere, Declaraţia de integritate după modelul anexat cu ulterioara instituţionalizare a Declaraţiei de integritate, prin propunerea amendamentelor la Legea Nr.199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică”.

Precizăm că şedinţa parlamentului în cadrul căreia fostul premier desemnat Ion Sturza urma să prezinte Programul de guvernare şi membrii cabinetului de miniştri a fost boicotată, lipsind mai mult de jumătate din parlamentarii moldoveni. Din lipsă de cvorum, mandatul premierului desemnat s-a încheiat. Un nou candidat urmează să fie propus până în data de 14 ianuarie, zi în care se împlinesc trei luni de la demiterea Guvernului Streleţ prin moţiunea de cenzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor