Experţi politici de la Bucureşti: Ghimpu este principalul aliat al oligarhului Plahotniuc

Mihai Ghimpu este principalul aliat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, declară experţi politici de la Bucureşti, afirmând că în jaful de miliarde, Plahotniuc a fost ajutat chiar de liderul PL. Declaraţiile au fost făcute în în cadrul emisiunii „Dosar de politician” la postul de televiziune B1 TV.
Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă
Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

„Efectiv, în acest moment Plahotniuc stăpâneşte Moldova. Are bani, iar cu bani controlează oamenii. Şi-a pus oamenii în sistemul justiţiei pe care o controlează, la Banca Naţională. Republica Moldova este un stat falimentar. În acest moment, Europa, România, SUA îşi pun problema ţinerii în picioare a RM ca stat independent. În momentul în care un tip pune gheara pe o ţară, aceasta nu mai are cum să fie considerată stat funcţional. În ultimele luni am ieşit din povestea europenizării de succes a Republicii Moldova”, a declarat fostul consilier pe probleme de securitate naţională al ex-preşedintelui României Traian Băsescu, Iulian Fota.

Republica Moldova este controlată în totalitate de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, iar dispariţia miliardului nu a fost posibilă fără contribuţia acestuia, a declarat fostul consilier prezidenţial din România, Iulian Fota.

Mai mult decât atât, Fota subliniază că la furtul miliardului a participat şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Potrivit lui Fota, Ghimpu îl sprijină pe Plahotniuc pentru a-l slăbi pe liderul PLDM, Vlad Filat, care i-ar fi cel mai mare rival politic.

„Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu. Pro-românul şi omul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit şi îl sprijină pe Plahotniuc pe un joc politic absolut murdar împotriva lui Filat. Ghimpu a sperat că dacă Filat se duce de râpă, el va prelua o parte din electoratul lui Filat. Ceea ce vreau să spun este că ce se întâmplă acum în Republica Moldova este o mizerie pe mai multe planuri, nu doar economic, dar şi politic. Oameni în care am avut încredere au adus Moldova în acest dezastru. Când furi un miliard, aclamând că vrei în Europa, este un scuipat peste propriul tău popor” a adăugat Iulian Fota, citat de jurnal.md.

Experţii din România suspectează hotărârea din 29 decembrie a Curţii Constituţionale de la Chişinău ca fiind părtinitoare, amintind aici mai multe exemple în care CCM a luat decizii în favoarea lui Plahotniuc.

„În momentul de faţă, Plahotniuc vrea să fie prim-ministru, deoarece el deţine trei partide. Visul lui Plahotniuc este să fie un social-democrat veritabil, recunoscut în Europa. Şi îi va ieşi, fiindcă a existat o decizie foarte controversată a Curţii Constituţionale care spune că preşedintele trebuie să numească un premier al majorităţii. Eu aici suspectez că nu a fost foarte în regulă cu acea decizie. De fapt, sub mandatul actualului preşedinte al Curţii Constituţionale am avut de a face cu tot felul de decizii foarte ciudate, şi care au avantajat anumiţi actori politici. Acum doi ani, tot CCM a luat decizia ca fostul prim-ministru Vlad Filat să nu mai aibă dreptul să ocupe funcţia de prim-ministru. Dar din ce motive s-a luat aşa o hotărâre, nu se ştie. Totul este foarte bizar”, afirmă secretarul executiv al PNL România, Radu Carp.

Atât Mihai Ghimpu cât şi Vladimir Plahotniuc nu au comentat acuzaţiile aduse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe