Noua legislaţie a lui Viktor Orban a intrat marţi în vigoare. Ungaria încetează să fie o democraţie

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

O bombă politică pare să fi fost detonată în interiorul UE la începutul acestei săptămâni, după ce parlamentul Ungariei a aprobat ca prim-ministrul Viktor Orban să deţină puteri extraordinare de urgenţă considerate necesare pentru combaterea pandemiei virusului Wuhan.

Proiectul de lege aprobat de guvernul naţionalist îi dă lui Orban dreptul de a conduce prin decret, fără a fi nevoie să consulte parlamentarii sau alte agenţii guvernamentale. Acesta a fost aprobat zdrobitor - cu 138 de voturi pentru şi 53 împotrivă - trecând cu uşurinţă majoritatea necesară de două treimi.

Evoluţia a generat o reacţie imediată din partea liderilor din Europa şi Occident, având în vedere că Orban este criticat de mai mulţi ani pentru încălcarea statului de drept, libertăţii presei şi control „autoritar”.

Noua legislaţie privind puterile de urgenţă a intrat în vigoare de marţi.

Orban are capacitatea de a decide acum momentul în care se vor încheia puterile de urgenţă. Premierul a încercat să asigure Parlamentul şi publicul în timpul votului de luni: „Când se va încheia această urgenţă, vom da toate puterile înapoi, fără excepţie”.

El a spus că legislaţia fără precedent este necesară, deoarece „schimbarea vieţii noastre este acum inevitabilă”, potrivit declaraţiilor anterioare. "Toată lumea trebuie să părăsească zona de confort. Această lege dă guvernului puterea şi mijloacele de apărare a Ungariei".

Deşi Ungaria are mai puţine cazuri de îmbolnăvire cu virus Wuhan decât majoritatea celorlalte state europene - peste 440, inclusiv 15 decese, se pare că a rămas în urmă cu testarea, temându-se ca sistemul său de asistenţă medicală este prea slab pentru a face faţă unui focar grav care explodează şi copleşeşte sistemul de sănătate.

Criticii lui Orban şi a partidului său Fidesz, deşi extrem de popular în ţara respectivă, au criticat legislaţia susţinând că este o trădare evidentă a libertăţii de exprimare în rândul cetăţenilor, dat fiind că autorităţile pot da pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru „răspândirea informaţiilor false” .

Cele mai controversate elemente ale noii legi ar fi suspendarea parlamentului, pedepsele pentru jurnalişti dacă guvernul consideră că raportarea de informaţii privind virusul Wuhan nu este exactă, iar pedepsele sunt mai severe pentru încălcarea reglementărilor privind carantina. Atâta timp cât legea este în vigoare, nu se pot organiza niciun fel de alegeri sau referendum.

Legea prevede în mod specific că „o persoană care, în perioada aceasta, afirmă sau diseminează orice fapt neadevărat sau orice fapt real prezentat greşit care este capabil să împiedice sau să prevină eficienţa protecţiei este vinovată de infracţiune şi va fi pedepsit cu închisoare de la unu la cinci ani".

În faţa criticilor, premierul Viktor Orban a dat înapoi, spunând criticilor într-o emisiune radio naţională săptămâna aceasta: "Nu putem reacţiona rapid dacă există dezbateri şi proceduri legislative şi legitime îndelungate. În perioade de criză şi epidemie, capacitatea de a răspunde rapid poate salva vieţi."

"Guvernul nu cere nimic extraordinar", a adăugat el. "Solicită posibilitatea de a adopta rapid anumite măsuri. Nu dorim să adoptăm măsuri pe care Guvernul nu are dreptul general să le adopte - pur şi simplu dorim să facem acest lucru rapid."

Oficialii şi ţările membre ale UE au declarat că noua legislaţie este, practic, „moartea democraţiei” în Europa Centrală.