Rusia închide graniţa arctică cu Norvegia din “motive de securitate”

Moscova a confirmat închiderea punctului său de frontieră Storskog. Anunţul a fost făcut la o zi după ce Oslo a susţinut că va suspenda temporar controversata întoarcere a migranţilor în Rusia.
Doi refugiaţi traversează graniţa ruso-norvegiană prin punctul Storskog.
Doi refugiaţi traversează graniţa ruso-norvegiană prin punctul Storskog. (Captură Foto)

Rusia a declarat duminică faptul că şi-a închis din “motive de securitate” graniţa arctică cu Norvegia pentru migranţii care sunt returnaţi din ţară nordică.

La rândul său, Norvegia a declarat sâmbătă că suspendă temporar returnarea migranţilor – proveniţi în principal din Siria, Afganistan, Iran şi Irak – care au pătruns pe teritoriul său dinspre Rusia, ca urmare a unei solicitări din partea autorităţilor moscovite.

Aproximativ 5.500 de migranţi au trecut din Rusia în Norvegia în 2015, acesta fiind punctul final al unei călătorii dure prin zona Arctică spre Europa.

Dar guvernul de aripă dreapta din Oslo a decis că migranţii care au locuit legal în Rusia, sau care au pătruns legal în Rusia, ar trebui întorşi imediat acolo, pe motiv că Rusia este o ţară sigură.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat pentru agenţia de ştiri AFP că Moscova a informat Oslo în cursul zilei de vineri că blochează întoarcerea migranţilor prin punctul de frontieră Borisoglebsk-Storskog, în conformitate cu un acord bilateral semnat în 2011.

Totuşi, vor fi aplicate excepţii în cazul acelor migranţi ce respectă criteriile acordului din 2011, care prevede ca Moscova să îi reprimească în cazul în care aceştia nu se conformează legilor norvegiene pentru imigraţie şi au vize ruseşti sau permise de reşedinţă valide.

“Măsurile luate de Rusia sunt dictate de raţiuni de securitate şi se bazează pe acordurile bilaterale cu Norvegia”, a precizat Zaharova.

Poliţia norvegiană a întors marţea trecută 13 migranţi în Rusia cu autobuzul şi alte două operaţiuni similare erau programate pentru joi şi vineri, dar acestea au fost anulate pe motive logistice, cconform declaraţiilor oficialilor norvegieni.

Ministerul norvegian de Externe a declarat că nu vor mai avea loc returnări de migranţi pe moment şi că autorităţile ruseşti de frontieră doresc o coordonare mai strânsă în viitor.

Grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţiile în care migranţii au fost forţaţi să se întoarcă în Rusia cu bicicleta în cursul iernii, când temperaturile din nordul îndepărtat scad în mod regulat la minus 20 de grade Celsius.

De asemenea, grupurile umanitare susţin că Rusia nu are o situaţie prea bună în ceea ce priveşte gestionarea solicitărilor pentru azil, uneori aceste procese durând ani de zile, solicitanţii riscând să fie arestaţi şi expulzaţi în ţările lor de origine.

Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană dar este o membră a zonei Schengen.

Mulţi migranţi au sosit în Norvegia cu bicicleta, deoarece autorităţile ruseşti nu permit oamenilor să traverseze frontiera pe jos. În acelaşi timp, Oslo îi consideră traficanţi pe cei care transportă migranţi peste frontieră într-o maşină sau într-un camion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe