Norma consumatorului tipic - două tipuri de stupefiante
alte articole
Numărul consumatorilor de droguri din Bucureşti, estimat la aproximativ 19.000, a rămas constant în ultimii ani, potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor prezentat de Agenţia Naţională Antidrog.
Cei mai mulţi consumatori de droguri din Bucureşti preferă canabisul, însă aproape jumătate dintre ei iau cel puţin două tipuri de stupefiante, în special cei care se droghează cu ecstasy şi cocaină, rezultă din Raportul naţional privind situaţia drogurilor în România
Din raport rezultă că cel mai consumat este canabisul, acesta fiind preferat de 52,5 la sută dintre consumatori, urmat de heroină (20,5 la sută), substanţe noi cu proprietăţi psihoactive - SNPP (13,5 la sută) şi cocaină (7,5 la sută).
Realizată pe un eşantion de 400 de consumatori, cercetarea a concluzionat că 45,5 la sută dintre ei iau pe lângă drogul principal şi alte stupefiante.
Majoritatea respondenţilor au afirmat că sunt consumatori ocazionali (57 la sută). Referindu-se la frecvenţa consumului, 30 la sută au răspuns că iau droguri de două-trei ori pe săptămână.
În raport se mai arată că " cei care au declarat consum intensiv se repartizează astfel: 32 la sută consumă droguri în fiecare zi, iar 11 la sută consumă de patru - şase ori pe săptămână".
Cea mai frecventă cale de administrare a drogului principal este fumatul (54,5 la sută), urmată de cea injectabilă (32,8 la sută).
Vârsta medie de debut a consumului de droguri este de 21 de ani, cea mai mică vârstă de debut este de 12 ani, iar cea mai mare de 41 de ani, potrivit documentului citat.
Autorii raportului au mai arătat că majoritatea celor care au luat prima dată droguri la vârste fragede au început cu consumul de heroină (75 la sută dintre cei sub 15 ani), iar cei care au început consumul între 15 şi 34 ani au preferat canabisul. Cei care au consumat pentru prima dată droguri la vârsta de peste 34 de ani au început în proporţii egale cu cocaină, heroină şi SNPP.