Coreea de Nord - furnizor mondial de metamfetamină - 100 de tone capturate în SUA

Metamfetamină
Metamfetamină (Phil Walter / Getty Images)
Andrei Pricopie
21.11.2013

Acuzaţiile SUA potrivit cărora Coreea de Nord ajută sau permite comerţul ilegal de droguri au fost mult timp unul dintre multele motive de tensiune în relaţia tensionată dintre cele două ţări.

Acum, o investigaţie efectuată de Drug Enforcement Administration (DEA), care a dus la anihilarea unei reţea internaţională de traficanţi de droguri specializată în metamfetamină nord-coreeană, ar putea susţine acuzaţiile SUA, scrie miercuri CNN.

Procurorii federali au anunţat miercuri punerea sub acuzare a cinci bărbaţi care, potrivit DEA, conduceau o reţea de trafic de droguri care distribuia metamfetamină nord-coreeană în Asia de Sud-Est.

Bărbaţii, dintre care niciunul nu este american, au fost expulzaţi marţi din Tailanda şi aduşi la New York pentru a fi judecaţi. Ei fac parte dintr-un caz mai mare pe care procurorii l-au prezentat în septembrie, atunci când procurorul Manhattan-ului a acuzat un grup de foşti militari de planificare de crime în legătură cu traficul de droguri.

Statele Unite susţine că acei oameni, conduşi de un fost antrenor de lunetişti al armatei americane, pe nume Iosif "Rambo" Hunter, planificau să asasineze un agent DEA şi un informator într-o operaţiune capcană.

Doi dintre cei cinci bărbaţi sunt cetăţeni britanici, Scott Stammers şi Philip Shackels, unul este cetăţean chinez, Ye Tiong Tan Lim , unul filipinez, Kelly Reyes Allan Peralta, iar ultimul - Alexander Lnu - este considerat a fi un rezident slovac din Tailanda. Aceştia sunt acuzaţi că au conspirat să importe 100 de kilograme de metamfetamină produsă în Coreea de Nord în Statele Unite ale Americii.

Cei cinci au apărut miercuri în faţa judecătorului Kevin Nathaniel Fox, într-un tribunal federal din Manhattan. Bărbaţii, reprezentaţi de avocaţii publici, s-au declarat nevinovaţi şi au fost de acord să fie reţinuţi fără cauţiune până la următorul termen de judecată, la data de 5 decembrie.

"Această investigaţie a continuat să evidenţieze faptul că nord-coreenii au devenit o sursă importantă de metamfetamină în comerţul cu droguri la nivel mondial", a declarat administratorul DEA Michele M. Leonhart.

Procurorul american Preet Bharara din Manhattan a susţinut că acest caz a arătat "hotărârea noastră de a închide o potenţială ecluză de aprovizionare".

Potrivit procurorilor americani, Lim şi Reyes Peralta au fost membri ai unui grup infracţional din Hong Kong, care a vândut peste 30 de kilograme de metamfetamină din Coreea de Nord, confiscate mai târziu în Tailanda şi Filipine în 2012, care s-au dovedit a fi 99% pură. Stammers şi Shackels se presupune că au fost responsabili de stocarea drogurilor vândute de Lim şi Reyes Peralta, susţin autorităţile.

Agenţi DEA au pus la cale un flagrant la începutul acestui an, potrivit autorităţilor federale. Agenţi au făcut înregistrări video şi audio cu întâlnirile dintre Lim şi Reyes Peralta cu un informator DEA sub acoperire care au început în ianuarie şi în cadrul cărora s-au pus de acord să vândă 100 de kilograme de metamfetamină nord-coreeană, au declarat autorităţile.

Conform înregistrărilor citate de procurori, Lim i-a precizat informatorului că organizaţia sa era singura până în prezent care are posibilitatea de a obţine metamfetamina de la Coreea de Nord. "Pentru că înainte au existat opt (alte organizaţii). Dar acum doar noi avem produsul Coreea de Nord... Doar noi îl putem obţine din Coreea de Nord".

Potrivit documentelor judiciare federale, Lim a explicat că, din cauza presiunilor SUA, guvernul nord-coreean a anunţat că a distrus laboratoare de metamfetamină. Dar a lăsat bazele de producţie la care organizaţia sa a avut acces, a declarat Lim, potrivit procurorilor americani.

Lim a susţinut că grupul său a depozitat o tonă de metamfetamină nord-coreeană în Filipine "pentru că am anticipat deja că acest lucru s-ar întâmpla... (cu rezultatul fiind) că nu putem scoate produsele noastre chiar acum".

Potrivit procurorilor, Shackels a fost intermediar pentru un test cu mostre de metamfetamină nord-coreeană. Probele au afişat 98% şi 96% puritate, susţin procurorii.

Stammers, Shackels şi Alexander au fost de acord să ofere garanţie pentru un alt test, folosind un transport de frunze de ceai, pentru a verifica canalele de livrare către Tailanda. De acolo drogurile ar putea fi reambalate şi transportate în Statele Unite, potrivit procurorilor.

Potrivit documentelor judiciare, Alexander, care a fost un lider al unei filiale Outlaw Motorcycle Club din Tailanda, ar fi urmat să conducă o echipă armată de membri Outlaw care vor asigura securitatea transporturilor.

În septembrie, Lim şi Reyes Peralta au călătorit în Tailanda pentru a se întâlni cu informatorul DEA sub acoperire în scopul de a finaliza vânzarea a 100 de kilograme de metamfetamină nord-coreeană. Toţi cei cinci bărbaţi au fost arestaţi la 25 septembrie de către autorităţile tailandeze, care consideră acest caz ca fiind unul drintre cele mai mari de infracţionalitate internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor