Statul Mafiot mexican: cartelul Cavalerii Templieri îl asasinează pe primarul Mendoza

Trupe de poliţie mexicană (Ronaldo Schemidt / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
09.11.2013

Autorităţile locale din Mexic au informat că un primar care ar fi fost ameninţat de cartelurile de traficanţi din statul vestic Michoacan, a fost ucis, scrie sâmbătă BBC News.

Ygnacio Lopez Mendoza, care a condus un mic oraş din Santa Ana Maya, a fost găsit mort, joi, în maşina sa.

Acesta începuse să vorbească împotriva cartelului mexican Cavalerii Templieri şi încheiase recent o grevă a foamei de 18 zile prin care cerea mai multe fonduri pentru municipiul lui.

Fostul preşedinte Felipe Calderon a cerut pe Twitter o anchetă completă.

Calderon a legat, de asemenea, crima, de cartelul de droguri Cavalerii Templieri, publicând un citat pretins al lui Lopez Mendoza, care era medic.

"Pentru orice lucrare de construcţie trebuie să le plătim Cavalerilor Templieri 10%. Toţi dintre noi, primarii din Michoacan, au această problemă", a scris fostul preşedinte pe Twitter.

Nu a fost accident

Într-o scrisoare către ceilalţi primari, asociaţia autorităţilor locale a declarat că moartea lui Lopez Mendoza "nu a fost un accident". Primele rapoarte de joi au sugerat că ar fi fost ucis într-un accident de maşină.

"Potrivit informaţiilor furnizate de familie (a lui Lopez Mendoza), medicul a ajuns acasă pe la miezul nopţii şi în timp ce îşi parca maşina a fost răpit de un grup de oameni", reiese din scrisoare.

Într-un interviu cu un post de radio local, secretarul executiv al asociaţiei a declarat că politicianul a fost torturat.

Ricardo Baptista Gonzalez a declarat pentru MVS că Lopez Mendoza a primit un telefon de la cartelul de traficanţi în care i se cerea "să plătească mai mult", după ce guvernul federal a fost de acord să acorde mai multe fonduri pentru municipiul acestuia.

În luna mai, preşedintele Enrique Pena Nieto a trimis un general să preia operaţiunile militare şi cele ale poliţiei în vestul statului.

Grupuri de vigilantes - cetăţeni organizaţi pentru auto-apărare s-au format în mai multe oraşe din regiune şi au promis să lupte cu violenţa, răpirile şi extorcarea de fonduri întreprinse de cartelurile de traficanţi.

Aproximativ 60.000 de oameni au murit în Mexic din 2006, după ce guvernul anterior sub preşedintele Felipe Calderon a trimis armata împotriva bandelor de traficanţi.

Asasinatul primarului Mendoza este doar unul dintre multele actele de violenţă ale cartelurilor de traficanţi.

Recent, 13 persoane au fost ucise în schimburi de focuri în oraşul mexican de nord-est Matamoros, într-una dintre cele mai recente izbucniri de violenţă dintr-o zonă deja devastată de carteluri, a raportat luni Reuters.

Căutând să deţină controlul asupra rutelor de trafic de droguri în Statele Unite, cartelurile au fost în ultimii ani responsabile pentru o mulţime de masacre, lupte şi răpiri în statele mexicane.

Preşedintele Enrique Pena Nieto a preluat mandatul în decembrie angajându-se să elimine violenţa dintre bande, care a luat aproximativ 80.000 de vieţi de la începutul anului 2007, dar părţi din Mexic sunt încă devastate de împuşcături şi execuţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor