Mettenheim: Trebuie numiţi rapid şefi la Parchet şi DNA, întreaga Europă priveşte spre România
alte articole
Ambasadorul german, Andreas von Mettenheim, a atras atenţia asupra faptului că trebuie numiţi rapid şefi la Parchetul General şi la DNA, iar procedura de selecţie trebuie transparentizată în continuare.
”O ocupare rapidă a funcţiilor de conducere ale Parchetului General şi cele a DNA-ului este de o importanţă crucială pentru consolidarea statului de drept în România. Întreaga Europă priveşte spre România”, a declarat ambasadorul german.
Andreas von Mettenheim a declarat că aşteptările europenilor sunt ”îndreptate spre o continuare transparentă a procedurii de selecţie şi spre faptul că, după o verificare temeinică a candidaţilor, toate instituţiile implicate în procedură să cadă de acord asupra unor candidaţi adecvaţi”.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, declara, la 30 octombrie, că pentru România urmează ”provocări extrem de mari” şi că, după războaiele politice, primul test unei coabitări ”civilizate şi stabile” va fi ”numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA”.
”Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor. Acest lucru nu se va întâmpla dacă 'cei mai buni şi mai inteligenţi' ezită să se înscrie în competiţie”, a precizat ambasadorul SUA, la conferinţa care a încheiat programul ”Busolă în carieră”.
Mark Gitenstein a avertizat că ”pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”.
CSM a dat aviz negativ, la 22 noiembrie, după audierea lui Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru conducerea DNA şi PÎCCJ.
Ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, a fost criticată pentru secretizarea selecţiei, deşi Comisia Europeană recomandase transparenţă totală şi realizarea interviurilor candidaţilor în şedinţă publică.
Membrii secţiei de procurori a CSM au apreciat că cei doi sunt slab pregătiţi din punct de vedere profesional.