Moscova: Manifestanţii protestează individual pentru alegeri corecte şi libere

Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest al opoziţiei în faţa sediului Primăriei din Moscova, 27 iulie 2019
Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest al opoziţiei în faţa sediului Primăriei din Moscova, 27 iulie 2019 (Screenshot)

Activiştii ruşi au organizat sâmbătă o serie de proteste, demonstrând în mod individual în Moscova, pentru a evita legile împotriva adunărilor neautorizate, continuându-şi astfel apelul pentru alegeri libere, potrivit RFE/RL.

Manifestanţii individuali au stat la o distanţă de cel puţin 50 de metri unul de altul, în trei locaţii diferite în centrul Moscovei, afişând pancarte cu mesaje care cereau oficialilor electorali municipali să înregistreze candidaturile politicienilor din opoziţie.

Unii manifestanţi au cerut, de asemenea, să fie anulate acuzaţiile formulate împotriva activiştilor arestaţi la proteste precedente neautorizate de autorităţi.

Timp de peste o lună au avut loc proteste săptămânale în Moscova, după ce autorităţile electorale au interzis participarea unor candidaţi ai opoziţiei la alegerile municipale din capitala Rusiei din luna septembrie.

Poliţia a folosit forţa pentru a dispersa protestele precedente, care au fost considerate “adunări în masă ilegale”.

Peste 350 de manifestanţi au fost arestaţi în 10 august în timpul protestelor ce au avut loc în câteva oraşe ale Rusiei, dintre care 256 în Moscova, a precizat pe site-ul său grupul independent de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info. Aproximativ 79 de persoane au fost arestate în Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, 13 în Rostov-pe-Don, 2 în Briansk şi 2 în Siktivkar. De asemenea, poliţia din Moscova a arestat aproximativ 1.400 de persoane la protestul din 27 iulie ce a avut loc deoarece li s-a interzis unor candidaţi din opoziţie şi independenţi să participe la alegerile din luna septembrie pentru Duma orăşenească a capitalei.

În total, poliţia moscovită a arestat peste 2.000 de manifestanţi în ultimele săptămâni pentru participarea la proteste neautorizate. De asemenea, aproximativ 12 persoane au fost acuzate de “tulburare în masă” pentru participarea la astfel de proteste în Moscova.

Protestele săptămânale s-au transformat într-una dintre cele mai mari mişcări de protest din Rusia începând cu perioada 2011-2013, când manifestanţii au ieşit în stradă împotriva a ceea ce a fost percepută drept fraudă electorală.

De asemenea, aproximativ 4.000 de persoane au participat la un miting comunist în Moscova, anterior în cursul zilei de sâmbătă, acesta fiind, bineînţeles, aprobat de autorităţi.