Poliţia anti-revoltă din Rusia caută recruţi pentru a "suprima răscoalele"

Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest al opoziţiei în faţa sediului Primăriei din Moscova, 27 iulie 2019
Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest al opoziţiei în faţa sediului Primăriei din Moscova, 27 iulie 2019 (Screenshot)

Garda Naţională a Rusiei recrutează oameni din întreaga ţară pentru a se alătura forţelor sale anti-revoltă pe fondul unei veri pline de manifestaţii de masă care au zguduit Moscova.

Capitala rusă a fost scena celor mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani, după ce luna trecută autorităţile au împiedicat peste zece lideri ai opoziţiei să participe la alegerile din oraşul Moscova.

Poliţia a reţinut peste 2.000 de persoane, uneori folosind o brutalitate rar afişată în public, la mitingurile despre care autorităţile au declarat că sunt ilegale.

„Sarcina principală este protejarea ordinii şi asigurarea siguranţei publice la adunările de masă din Moscova”, se arată în anunţul Gărzii Naţionale postat pe site-ul de oferte de locuri de muncă HeadHunter din Rusia.

Recruţii vor fi obligaţi să „suprime ... revolte, crime de ordine publică comise de diverse grupuri şi pogromuri în masă.”

Garda Naţională a făcut publică postarea de la Moscova disponibilă pentru recruţi din 52 de regiuni ruseşti, a informat marţi site-ul de ştiri al Media Open din Rusia. De atunci, postarea a fost arhivată.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale, Valerii Gribakin, a confirmat pentru Open Media că foloseşte HeadHunter pentru a recruta forţele sale anti-revoltă. HeadHunter a spus că anunţurile au fost postate dintr-un cont verificat al Gărzii Naţionale Ruse.

Garda Naţională contestase anterior rapoartele cu privire la anunţurile sale care căutau lunetişti şi alţi luptători în timpul adunărilor în masă, susţinând că sunt „false”.

Garda Naţională a Rusiei este o forţă de apărare pe care preşedintele Vladimir Putin a fondat-o în 2016 în vederea preluării funcţiilor poliţiei anti-revoltă, pentru a combate terorismul şi a proteja ordinea publică.

Criticii săi spun că organizaţia a fost concepută să vizeze protestatarii antiguvernamentali.