Noi decizii pentru prevenirea răspândirii virusului Wuhan în RM, aprobate de CNESP. Alertă de cod roşu în Chişinău
alte articole
În contextul în care, pe parcursul ultimei săptămâni, în Republica Moldova au fost înregistrate 6.888 cazuri de infectare cu virusul chinezesc, se atestă o creştere a numărului de cazuri cu 50 la sută faţă de săptămâna 05-12 septembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii şi controlul infecţiei COVID-19, care vor fi aplicate diferenţiat, în funcţie de rata de infectare în fiecare localitate. Măsurile prevăzute vor intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2021, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Chişinău.
Potrivit CNESP, urmează a fi stabilit, în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru nivelul naţional şi pentru unităţile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi şi UAT ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.
Astfel, CNESP a adaptat pragurile de incidenţă de infectare recomandate de OMS. În localităţile unde incidenţa cazurilor de infecţie constituie sub 50 la 100.000 de locuitori pentru ultimele 7 zile cumulativ, se stabileşte pragul de alertă verde. Pentru acest grad de alertă este prevăzută purtarea obligatorie a măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanţei fizice de cel puţin un metru şi a regulilor de igienă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
În localităţile unde incidenţa de cazuri se situează între 50 şi 99 de cazuri la 100.000 de locuitori se stabileşte pragul de alertă galben. În acest caz instituţiile de învăţământ vor activa în regim obişnuit, cu prezenţa fizică a elevilor, iar unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecţie în vigoare.
Pragul de alertă galben prevede, potrivit autorităţilor, câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spaţii interioare cu asigurarea spaţiului de cel puţin 4 m2, fie participarea a maxim 300 de invitaţi cu obligaţia ca aceştia să prezinte certificatul COVID-19.
De asemenea, vizitatorii cinematografelor, ai sălilor de concerte în spaţii închise şi deschise, ai cluburilor de noapte sau ai festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19. Mai mult decât atât, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituţiile medico-sanitare şi instituţii de plasament.
În regiunile unde cifrele se situează între 100 şi 249 de cazuri la 100.000 de locuitori se stabileşte pragul portocaliu. Un astfel de scenariu prevede activitatea instituţiilor de învăţământ general cu prezenţă fizică, în timp ce instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi superior vor activa în regim online.
În acelaşi timp, a mai precizat instituţia statului, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituţiile medico-sanitare şi instituţiile de plasament. Unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea la capacitate maximă în spaţiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opţiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligaţia ca toţi clienţii să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.
Cât despre certificatul de vaccinare, acesta va fi prezentat de vizitatorii evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spaţii interioare, respectiv 250 de persoane în spaţii exterioare. La o capacitate de 50% vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligaţia ca toţi vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.
Pragul de alertă roşu se aplică pentru localităţile unde se înregistrează 250 de cazuri sau mai mult la 100.000 de locuitori pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituţiile de învăţământ general vor activa în regim obişnuit, cu prezenţa fizică a elevilor, iar instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi superior vor activa în regim online. Entităţile publice şi private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferenţiat.
Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituţiile medico-sanitare şi instituţii de plasament. Unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea la capacitate maximă în spaţiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente şi cu obligaţia ca toţi clienţii să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.
Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spaţii interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spaţii exterioare, cu asigurarea în spaţiul de deservire a unei suprafeţe de cel puţin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligaţia ca aceştia să prezinte certificatul COVID-19.
În prezent, 336 de localităţi din ţară se află în prag de alertă verde, 156 – în alertă galbenă, 311 – alertă portocalie şi 178 – alertă roşie, printre care municipiul Chişinău, municipiul Bălţi.
Prin certificat Covid-19 se înţelege oricare din următoarele documente:
– certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
– concluzia medicală care confirmă că persoana a suferit de COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigaţiei;
– rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsCov-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).
Precizăm că pe parcursul zilei de vineri 24 septembrie, în Moldova au fost înregistrate alte 1.194 cazuri noi de infectare cu COVID-19, ceea ce ridică bilanţul la 287.730, dintre care 271.652 persoane sunt considerate tratate, 9.413 sunt cazuri active, iar 6.662 persoane au decedat din cauza infecţiei.