Deputaţii de la Chişinău au modificat Constituţia, au adoptat Codul Feroviar şi au majorat alocaţiile de stat

Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
24.09.2021

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, 23 septembrie, mai multe iniţiative importante: în ambele lecturi reducerea TVA la 6% pentru industria HoReCa (cu excepţia băuturilor alcoolice). Legea va intra în vigoare la 1 octombrie.

S-a votat în prima lectură majorarea substanţială (minim 50%) a îndemnizaţiilor pentru mai multe categorii, printre care:

- persoane cu dizabilităţi de pe urma celui de-al doilea război mondial: 55% sau 550 lei/lună;

- participanţii Conflictului de pe Nistru, celui de-al doilea război mondial şi soţilor supravieţuitori ai acestora: 50% sau 250 lei/lună;

- copiii celor decedaţi în război şi celor decedaţi în lichidarea consecinţelor avariei Cernobîl: 500 lei/lună;

- unul dintre părinţii participanţilor implicaţi în lupta pentru apărarea integrităţii teritoriale: 50% sau 250 lei/lună;

- participanţi la acţiunile de luptă din Afganistan: 50% sau 250 lei/lună.

A fost votat în a doua lectură, cu 86 de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, menit să consolideze independenţa sistemului judecătoresc.

Astfel, va fi exclus termenul de 5 ani de probă a judecătorilor; a fost inclusă şi prevederea conform căreia preşedintele ţării poate refuza doar o dată candidatura înaintată de CSM; judecătorii vor avea imunitate funcţională doar în condiţiile legii; membrii CSM, care sunt numiţi pe 6 ani, vor deţine doar un mandat; vor avea dreptul să devină membri CSM şi experţi din societate civilă etc.

Deputatul PAS Radu Marian scrie pe pagina sa de socializare că a fost votat în prima lectură Codul Feroviar, "un proiect extrem de important" pentru Calea Ferată din R. Moldova.

Câteva dintre cele mai importante prevederi: Finanţarea investiţiilor şi reconstrucţiei infrastructurii feroviare cu circa 250 milioane lei anual. Infrastructura feroviară va aparţine în continuare domeniului public şi va fi administrată în mod separat de ÎS „Calea Ferată”.

Operatorii comerciali de transport feroviar vor avea drept de acces la infrastructură în baza unei plăţi încasate de Guvern. După o perioadă de tranziţie, domeniul de transport pasageri şi mărfuri va fi deschis şi pentru alţi operatori comerciali.

Totodată, a mai fost aprobat în lectura a doua un mecanism de control şi sancţionare a conducerii instituţiilor aflate sub control parlamentar în cazul în care îşi vor executa funcţiile în mod necorespunzător. Sunt vizate Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor