Parlamentul R. Moldova a votat pentru reorganizarea sistemului judecătoresc

Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)
Tatiana Chiriac
24.09.2021

Judecătorii instanţelor judecătoreşti vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Constituţia Republicii Moldova a fost modificată în acest sens, în şedinţa de joi, cu votul a 86 de deputaţi dintre cei prezenţi.

Potrivit noilor modificări, termenului iniţial de 5 ani de numire a judecătorilor a fost exclus şi este stabilit că Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM.

Este concretizată selectarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) şi rolul CSM în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenţei şi competenţelor acestuia.

De asemenea, noile prevederi urmăresc uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanţele judecătoreşti din ţară, indiferent de nivelul acestora, inclusiv ai CSJ.

Astfel, judecătorii CSJ vor fi numiţi în funcţie similar judecătorilor din curţile de apel şi judecătorii, adică de către preşedintele Republicii Moldova la propunerea CSM şi nu de către Parlament.

Modificările mai prevăd excluderea Procurorului General, preşedintelui CSJ şi a Ministrului Justiţiei din componenţa CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor şi 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleşi de către Parlament.

Durata mandatului membrilor CSM va fi de 6 ani. CSM va fi consultat, obligatoriu, în procesul elaborării, examinării, aprobării şi modificării bugetului de stat în partea ce ţine de alocarea mijloacelor financiare destinate instanţelor judecătoreşti.

Proiectul urmează să fie aprobat în lectura finală, de către Parlament cu votul a două treimi dintre deputaţii aleşi.

Proiectul a fost elaborat întru realizarea Planului Naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor