Coridor verde prin posturile vamale interne pentru fermierii din Dubăsari

Producţie agricolă din R. Moldova
Producţie agricolă din R. Moldova (facebook.com)

Fermierii şi agenţii economici din Republica Moldova care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne şi nu vor mai întâmpina dificultăţi la transportarea recoltei.

Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerţ, care confirmă originea autohtonă a mărfii. Modificarea a fost anunţată joi de prim-ministrul Natalia Gavriliţa în cadrul unei întruniri cu mai mulţi fermieri din raionul Dubăsari.

Una dintre soluţiile propuse este ca transportarea producţiei agricole să se facă în baza unui act confirmativ eliberat de către Consiliul raional Dubăsari (Direcţia agricultură şi cadastru). Totodată, primăriile locale ar urma să elibereze un certificat despre mărimea terenului. În baza acestor două documente fermierii ar putea transporta recolta prin punctele vamale interne.

„Vreau să mă asigur că va fi un proces corect şi echitabil, sperăm că se va reuşi asigurarea acestei soluţii la nivel local”, a notat premierul.

În cadrul şedinţei s-a mai discutat problema taxelor impuse de structurile din stânga Nistrului, dar şi despre impedimentele create prin punctele de trecere. Au fost abordate şi potenţiale modificări la Regulamentul de subvenţionare în agricultură. În acest context, premierul a subliniat că mecanismul de acordare a subvenţiilor în agricultură este în prezent în proces de ajustare astfel că să fie asigurată maximă transparenţă, echitate şi eficienţă.

În total, cinci primării din raionul Dubăsari (Molovata Nouă, Cocieri, Coşniţa, Doroţcaia şi Pârâta) au terenuri amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol. Este vorba despre 9544,62 ha de terenuri, inclusiv, 6499 ha cu destinaţie agricolă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe