Noi cutremure zguduie judeţul Galaţi
alte articole
Cinci noi cutremure de mică intensitate au avut loc în noaptea de miercuri spre joi în zona Galaţi, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Numărul de seisme ce s-au produs în ultimele 11 zile în zonă se apropie de 60.
Primele două seisme, cu magnitudinea de 2,9, respectiv 3 grade, au avut loc miercuri seară, la un interval de cinci minute unul de celălalt. Următoarele două seisme s-au produs la orele 04:37 şi respectiv 04:43 şi au avut magnitudini de 3,6, respectiv 2,7 grade. Cel de-al cincilea cutremur a avut o magnitudine de 3 grade şi s-a produs la ora 05:52.
O ştire care ar părea foarte banală dacă, începând de acum 10 zile, un sat din Galaţi, Izvoarele - Comuna Slobozia Conachi nu ar fi fost zguduit de un eveniment greu de explicat: pământul se umflă şi parcă fierbe sub picioare, iar din adâncurile lui se aud bubuituri. Pereţii caselor se crapă, tencuiala cade iar oamenii au fost îngroziţi. „Parcă ceva vrea să iasă din pământ şi creşte, creşte spre suprafaţă, după care se opreşte, parcă nu mai are putere să ajungă la suprafaţă” şi-au descris spaima sătenii din Izvoarele - Galaţi.
S-a încercat explicarea fenomentelor descrise de săteni prin corelarea lor cu posibile alunecări de teren, dar teoria a căzut ne-existând o corelaţie între zgomotele pe care le aud sătenii şi mişcări vizibile ale pământului în sat. Ulterior, s-a lansat ipoteza cum că în zonă s-ar fi dat drumul la exploatarea gazelor de şist, deoarece este ştiut faptul că fracturarea hidraulică este legată de fenomenul apariţiei de cutremure mici şi dese (cel puţin aşa s-a întâmplat la americani), însă Chevron a negat că ar fi demarat (până în prezent) în zonă astfel de lucrări. S-a mai lansat şi teoria că pământul se umflă, dezumflă şi bubuie!!! fiindcă în subsol s-au infiltrat cantităţi masive de apă acum două săptămâni, când judeţul a fost inundat de ploi şi viituri, iar apa "rupe" pământul pe dedesubt. Până în prezent însă, toate acestea sunt nimic altceva decât speculaţii şi teorii.
Răspunsuri tehnice lămuritoare se aşteaptă de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, care a instalat trei staţii seismologice în zona Izvoarele, Slobozia Conachi. Din rapoarte prelimare postate pe site-ul INFP aflăm că, în perioada în care în Izvoarele ceva a "încercat să iasă din pământ" (intervalul 23-30.09 2013), în zona seismică Galaţi s-au înregistrat nu mai puţin de 53 cutremure mici, cu magnitudini cuprinse între 1 şi 3,9. Cutremurul cel mai mare, cu magnitudinea cea mai mare (ML=3,9) s-a produs pe data de 29.09.2013 la ora 18:10:51.
Alte informaţii vor urma, cât de curând.
Premierul Ponta a declarat joi public că populaţia din Galaţi nu are motive pentru a se îngrijora. "Parlamentarii nu pot opri cutremurele" a declarat Ponta, dar pot monitoriza situaţia, cere expertize, face scenarii tehnice etc. Autorităţile vor fi pregătite dacă se întâmplă ceva.