Scoateţi binoclurile: Un asteroid gigant va trece aproape de Pământ


Imaginea unui artist privind un asteroid ce se apropie de Pământ.
Imaginea unui artist privind un asteroid ce se apropie de Pământ. (Captură Foto)

Un asteroid de mari dimensiuni se îndreaptă spre Pământ. Dar nu va îngrijoraţi pentru că va trece pe lângă noi la o distanţă de “doar” aproximativ 1.198.961 km, adică aproximativ de trei ori distanţa dintre Pământ şi Lună.

Conform website-ului iflscience, asteroidul în cauză are între 400 şi 900 de metri transversal. Este mare. Prin comparaţie, meteoritul care a explodat deasupra oraşului rusesc Celiabinsk în 2013, care a distrus aproximativ 1.500 de clădiri şi a rănit aproximativ 500 de oameni, se estimează că ar fi a 20-a parte ca mărime din asteroidul 2004 BL86, conform Russia Today.

Nu numai că este mare, dar se apropie foarte mult de Pământ. Savanţii măsoară apropierea asteroizilor în distanţă lunară (DL) – un DL este distanţa dintre Pământ şi Lună, adică aproximativ 384.000 de km. Savanţii consideră un asteroid este “aproape” dacă acesta se află la mai puţin de 19,5 DL faţă de Pământ. Dar asteroidul 2004 BL86 se va apropia la aproximativ 3 DL.

Deoarece un astfel de asteroid uriaş va trece la o distanţă foarte mică de Pământ, s-ar crea o oportunitate rară pentru astronomi la sfârşitul lunii. Va fi cea mai mică distanţă la care se va apropia acest asteroid de Pământ pentru următorii 200 de ani.

Începând cu seara zilei de 26 ianuarie şi până în dimineaţa zilei următoare, asteroidul va putea fi văzut cel mai clar, la o magnitudine de 8,8. Deşi nu va fi vizibil cu ochiul liber, majoritatea “telescoapelor neperformante” – şi chiar unele binocluri puternice – vor permite oricui să îl vadă dacă ştie unde şi când să se uite.

În jurul orei 4:00 a.m. GMT (11:00 p.m. Eastern Time), asteroidul va fi cel mai vizibil deasupra Europei, Africii şi Americii de Nord şi Sud. Australienii şi cei din estul Asiei nu vor fi atât de norocoşi; ei vor trebui să se uite cu câteva ore mai devreme dar asteroidul nu va fi atât de luminos.

Un astfel de megaasteroid se va mai apropia atât de ameninţător de Pământ numai în 2027.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură