Niţu: Declaraţia celor de la Lukoil este de natură să pună presiune pe procuror şi să-l timoreze

Tiberiu Niţu, Procuror General al României
Tiberiu Niţu, Procuror General al României (Epoch Times România)

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi, la ieşirea din sediul CSM, că ultimatumul dat de conducerea Lukoil privind retragerea din România este de natură să pună presiune pe procuror şi să-l timoreze pe acesta.

Dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti, a anunţat miercuri prim-vicepreşedintele grupului rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, citat de Agerpres.

Întrebat cum comentează anunţul Lukoil, Tiberiu Niţu a replicat: "Această declaraţie este, în opinia mea, de natură să pună presiune pe procuror şi să-l timoreze, pentru ca un astfel de anunţ "dacă mâine nu ridici sechestrul noi plecăm de aici" cu toate implicaţiile pe care orice om le conştientizează, asta poate fi..."

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de petrol ale Petrotel Lukoil aflate în spaţiile de depozitare ale companiei Oil Terminal Constanţa, însă a pus sechestru pe alte 23.817 tone ţiţei ale companiei ruse, în valoare de 16 milioane dolari, aflate tot la Oil Terminal, notează Mediafax.

Prim-vicepreşedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a venit miercuri de la Moscova şi a purtat discuţii privind acest subiect cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz.

"În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil îşi va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv", a explicat Nekrasov, care nu a vrut să dea alte detalii despre înţelegerea la care a ajuns cu procuratura.

Reprezentantul Lukoil, care va pleca mâine din România înapoi la Moscova, a anunţat că o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri.

Amintim că săptămâna trecută, Parchetul a efectuat percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu o estimare oficială de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani.