Tiraspol: 100 ani de la crearea Armatei Roşii. Implicaţi circa 500 militari, inlcusiv copii

"Astăzi, fiecare bărbat care a făcut serviciul militar în termen poate să aducă un serviciu patriei - Transnistria, să ia în mâinile sale marea sarcină de "menţinere a păcii" la Nistru", este motoul unei campanii lansate la Tiraspol, iar Chişinăul tace, ca de obicei.
Maria Maevschi
20.02.2018

Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse (TOFR) îşi continuă activitatea militară în regiunea separatistă transnistreană. Potrivit expertului în politici de securitate de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, la începutul săptămânii trecute ofiţerii unităţilor militare TORF au organizat lecţii de "bărbăţie" în şcolile din regiunea transnistreană cu participarea a circa 450 elevi.

Expertul a ţinut să specifice că evenimentul face parte din seria activităţilor dedicate aniversării de 100 de ani de la crearea Armatei Roşii. Totodată, exerciţii militare, tactice cu echipele de lunetişti au desfăşurat şi unităţile militare ale Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse (DMVFR).

„Conform legendei, lunetiştii sunt antrenaţi în acţiuni din ambuscadă, tactici anti-lunetist, mascare şi acţiuni de luptă în condiţii urbane. Nu a fost posibil de verificat în ce măsură sunt implicate unităţile militare din contingentul TOFR, dar potrtivit practicii precedente, presupunem că aceste exerciţii au fost desfăşurate mascându-se sub pretextul altor aplicaţii”, a scris Rosian Vasiloi pe blogul său.

Nici exerciţiul de stat major nu s-a desfăşurat fără participarea TOFR, fiind organizat în toate teatrele de operaţii le DMVFR, asigurându-se implementarea mecanismelor de interoperabilitate la nivel de unitate militară, stat major, punct de comandă mobil, etc., a menţionat Rosian Vasiloi.

Contingentul mixt al TOFR şi forţelor paramilitare separatiste au participat la antrenamentul paradei dedicate celei de-a 100 aniversări de la crearea Armatei Roşii. În total sunt implicaţi circa 500 militari, inclusiv şi copiii din Şcoala Suvorvistă în care conform datelor studiază circa 10-20 copii din stânga Nistrului. „Aceasta a fost posibilă după implicarea unor decidenţi politici din Republica Moldova”, a punctat expertul IDIS „Viitorul”.

Totodată, a fost lansată campania de mobilizare pentru serviciul din cadrul pretinselor contingente "pacificatoare" ale regimului separatist, cu motoul: "astăzi, fiecare bărbat care a făcut serviciul militar în termen poate să aducă un serviciu patriei - Transnistria, să ia în mâinile sale marea sarcină de "menţinere a păcii" la Nistru".

Conform unor date, circa 55-60 la sută din efectivul pretinselor forţe de pacificare ar fi originari din Republica Moldova, însă, potrivit expertului în politică de securitate, datele nu pot fi verificate, de cauza îngrădirii accesului pe teritoriul necontrolat de către autorităţile constituţionale din partea regimului separatist.

Notabil este faptul că la momentul publicării raportului Security Trend Hunter 6 Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse 12 februarie - 18 februarie 2018, autorităţile de la Chişinău nu au venit cu nicio reacţie la parada din 17 februarie curent inclusiv cu participarea TOFR.

„Security Trend Hunter 6 Trupele de ocupaţie a Federaţiei Ruse 12 februarie - 18 februarie 2018 este redactat în baza informaţiei din surse deschise din Federaţia Rusă, în special al DMVFR, regiunea transnistreană şi nu în ultimul rând, confirmate de sursele independente din regiune”, a specificat Rosian Vasiloi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor