Nicuşor Dan: Există o mare furie a oamenilor faţă de clasa politică şi şanse mari ca un antioccidental să câştige alegerile
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a atras atenţia, într-un interviu acordat EuroNews, că a decis să candideze la prezidenţiale într-un context complicat, în care oamenii sunt furioşi pe toată clasa politică şi există o "probabilitate semnificativă" ca un candidat "antioccidental" - Călin Georgescu - să câştige alegerile.
Jurnalist: Când aţi putea dialoga, domnule primar general, cu USR? Înţelegem că în perioada următoare, şi, ca să fiu mai precis, ce vă doriţi de la un viitor dialog cu liderii USR? Ce vă doriţi din dialogul, per ansamblu, să rezulte din aceasta, poate cu succes, comunicare?
Nicuşor Dan: Bun. Orice dialog între orice doi actori politici este foarte bun. Pentru că oamenii îşi schimbă informaţii pe care le au, percepţii, pot să declanşeze viziuni comune. Şi, în sensul ăsta, o să existe o întâlnire între mine şi cei de la USR, foarte curând.
Nu mă duc acolo ca să cer ceva, ci pur si simplu mă duc într-o întâlnire corectă între oameni politici care au fost parteneri mult timp. USR-ul m-a susţinut la candidatura pentru primărie în 2020. Cu consilierii USR am colaborat foarte bine în mandatul de primar. USR-ul m-a susţinut din nou în 2024 la primărie. Deci, suntem parteneri şi avem o discuţie onestă pe situaţia politică actuală.
Jurnalist: Ceea ce pare astăzi unul dintre argumentele care, cel puţin pentru preşedinta USR, pentru doamna Lasconi, domnule primar, pare să cântărească cel mai mult este acest argument: "Am în spatele meu 1.700.000 de alegători". Există şi un contraargument al dumneavoastră? Există ceva ce poate contrabalansa? Pentru că şi dumneavoastră sunteţi politician, totuşi validat în măcar un ciclu electoral, de exemplu.
Nicuşor Dan: Sigur, dar tipul acesta de argumente nu o să-l fac în spaţiul public. Bineînţeles că, dacă îmi cere cineva o opinie, o să îi dau. Însă, pentru alegerile prezidenţiale care urmează, contează un singur lucru - evaluarea pe care oamenii o fac candidaturii.
Noi nu mai suntem în contextul din noiembrie 2024. Atunci părea a fi o competiţie clasică între reprezentanţi ai partidelor politice, în care, dintre aceştia doi reprezentanţi ai partidelor pro-occidentale sau cel puţin unul dintre ei ar fi intrat în turul 2 şi lucrurile mergeau într-o direcţie pe care am mai experimentat-o de câteva ori la alegerile prezidenţiale după Revoluţie.
Acum, suntem într-un context total diferit, cu o mare furie a oamenilor faţă de toată clasa politică şi cu o probabilitate semnificativă ca un candidat antioccidental să câştige alegerile prezidenţiale. Şi atunci, bineînţeles că modul în care ne raportăm la aceste alegeri e total diferit pentru toţi.
Jurnalist: Categoric. Dacă aş fi, domnule primar general, un alegător, dacă aş face parte dintre alegătorii pe care i-aţi descris adineauri, sătul, poate, de politica tradiţională, de ceea ce am văzut în ultimii 30-35 de ani, şi m-aş întreba: Bun, chiar şi dacă e prea devreme, ce ar avea în plus Nicuşor Dan faţă de Crin Antonescu? Ce i-aţi răspunde?
Nicuşor Dan: Bun, nu o să mă refer la Crin Antonescu şi o să mă refer, în general, la candidatura mea, pentru că a fost o decizie pe care am luat-o şi, când am luat această decizie, am cântărit foarte mult ce cred eu că ar trebui să fie preşedintele României în momentul pe care noi îl trăim azi. Şi cred că un atribut pe care îl am este faptul că cunosc foarte bine sistemul, încă dinainte de a fi în politică.
Cunosc foarte bine mecanismele de justiţie şi am fost de sute de ori în faţa instanţei, experimentând pe propria piele toate... şi echilibre, şi modul în care poţi să influenţezi funcţionarea diferitelor instituţii, şi cred că de asta are nevoie România. Şi, de asemenea, am dovedit echilibru politic, reuşind să negociez, să conduc Bucureştiul într-o coaliţie de partide şi într-o perioadă care nu a fost cea mai fericită pentru Bucureşti, cel puţin la început. Ăsta ar fi un tip de argument.
Şi, mai departe, în opinia mea, am o suficientă deschidere, şi intelectuală, şi ca experienţă de viaţă pentru a putea avea discuţii cu specialişti şi a genera direcţii de dezvoltare esenţiale pentru România. Asta a lipsit. Noi am avut o clasă de politicieni, am avut profesionişti foarte buni în multe domenii, dar ei niciodată nu au comunicat şi e rolul preşedintelui să facă asta.
Jurnalist: Cum sunteţi, oare, perceput dincolo de Capitală, domnul Nicuşor Dan? Dincolo de Bucureşti?
Nicuşor Dan: Păi, e adevărat că, cumva, suntem la mijloc, pentru că primarul unui oraş din România, să zicem, Focşani sau aşa, bucureştenii nu au o imagine foarte clară, pentru că presa naţională merge relativ rar la Focşani. Invers, însă, pentru că presa naţională este în Bucureşti, oamenii din România au acces la ştiri despre ce se întâmplă în Bucureşti.
Faptul că bucureştenii au ales să mă reconfirme primar acum şapte luni şi, acum două luni, 65% să voteze referendumurile pe care le-am iniţiat, în opinia mea, este cel mai bun argument că am o doză de seriozitate şi de încredere faţă de oamenii pe care i-am condus în ultimii patru ani.
Jurnalist: Vizibilitatea lui Nicuşor Dan în Capitală e meritul Capitalei, am putea spune acest lucru, sau şi al Capitalei.
Nicuşor Dan: Dacă dumneavoastră vreţi să... Am dat exemplul Focşani, să zicem, Rădăuţi. Dacă dumneavoastră vreţi să evaluaţi activitatea primarului din Rădăuţi, o să întrebaţi nişte oameni din Rădăuţi ce părere au despre ce s-a întâmplat acolo.
Jurnalist: Ludovic Orban vă susţine, pe semne aţi aflat acest lucru. Cum aţi primit vestea? E vorba de un om politic care, în contextul despre care vorbeaţi puţin mai devreme, domnule primar general, sfârşitul anului trecut, a făcut un anunţ public de pas în spate şi au fost analişti politici care au spus că acest gest e posibil să... gestul de atunci e posibil să o fi ajutat poate pe doamna Lasconi. Acum, sigur, mai e mult până la alegerile prezidenţiale, dar un Ludovic Orban spune: "Dacă n-aş candida, în mod clar l-aş susţine pe Nicuşor Dan."
Nicuşor Dan: Da, e o declaraţie care mă onorează. Ludovic Orban, să nu uităm, este... era... conducătorul PNL-ului în momentul în care PNL-ul a decis să susţină un independent, pe mine, la primăria Capitalei în 2020. A fost o mişcare politică îndrăzneaţă pe care preşedintele de atunci al partidului, domnul Orban, a luat-o cu o oarecare opoziţie în interiorul PNL-ului, dar a fost mişcarea politică care a răspuns aşteptărilor multor bucureşteni şi care a făcut ca PSD-ul să fie învins în Bucureşti după 12 ani.
Iar de atunci relaţia mea cu domnul Orban a fost foarte, foarte bună, totdeauna. Dincolo de asta, gestul pe care l-a făcut pentru doamna Lasconi a fost un gest de om politic responsabil, în condiţiile în care el este un om de dreapta, consideră, ca şi mine, că dreapta este soluţia pentru România şi doamna Lasconi era, în momentul acela, cum s-a dovedit, singurul candidat de dreapta care putea să intre în turul 2. Toată lumea anticipa că acest tur 2 va fi cu domnul Ciolacu, nimeni nu anticipa în momentul ăla că o să fie Călin Georgescu. Este adevărat.
Jurnalist: Ce şanse are un candidat unic de dreaptă, domnule primar general?
Nicuşor Dan: Cred, foarte puţine în momentul acesta. Eu am făcut pentru alegere ca lumea, să mă întrebaţi, în 2020. Cred, foarte puţine în momentul acesta. Este un lucru bun care s-a întâmplat după 24 noiembrie, că s-a format un guvern şi guvernul ăsta a putut să ia nişte măsuri obligatorii înainte de începerea lui 2025. Acum, este logică opţiunea celor 3 partide din majoritatea guvernamentală de a avea un candidat comun, pentru că altfel, într-o campanie electorală pentru prezidenţiale în care ar fi 2 candidaţi ai partidelor din forţa guvernamentală, să apară inevitabil tensiuni în guvern pe toată perioada campaniei electorale. Aceste forţe guvernamentale au stabilit un candidat. E greu să credem că se vor abate de la acest program.
Jurnalist: Sigur. Pe de altă parte, şi cu ea e ultima mea întrebare, pentru alegători, am observat şi noi, ca jurnalişti, domnule Dan, pare destul de greu de înţeles dacă la putere, fie şi declarativ, poate de suprafaţă, pare că se intră pe un culoar al susţinerii unui singur nume. Oamenii ne spun şi nouă acest lucru. De ce pare atât de greu în opoziţie totuşi? Poate orgolii mari, poate ego-uri mai mari, şi anume să găseşti un nume, pe cel mai potrivit, cu riscul că pare că reluăm discuţia de la alegerile trecute în care v-aţi aflat o perioadă cu această intenţie, n-a dus, din păcate, nicăieri şi acum există riscul, nu? De fărâmiţarea voturilor pe partea dreaptă.
Nicuşor Dan: Bun, mai este mult până la depunerea candidaturilor. Pe scenariul 4 mai, asta înseamnă că se vor depune candidaturile în jur de 25 martie. Până atunci mai este timp de discuţii, de sondaje. Anul abia a început şi eu înclin să cred că o să fie o alegere înţeleaptă de toate părţile.
Jurnalist: Şanse puţine poate astăzi, dar mari perspective în viitor.
Nicuşor Dan: Da, m-aţi întrebat, mi-aţi cerut o întrebare de analist politic. Ca şi competitor politic, eu vă spun că această candidatură merge mai departe.