Nicuşor Constantinescu poate sta liniştit în SUA. Cererea de extrădare a fost respinsă de americani

Autorităţile americane au respins cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. În aceste condiţii, autorităţile judiciare române nu pot pune în executare mandatul de arestare emis pe numele lui Constantinescu de Tribunalul Bucureşti.
Flori Mladin
31.10.2014

alte articole

Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)
Flori Mladin
31.10.2014

Autorităţile americane au respins cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. În aceste condiţii, autorităţile judiciare române nu pot pune în executare mandatul de arestare emis pe numele lui Constantinescu de Tribunalul Bucureşti, potrivit Mediafax.

La începutul luni septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţinea că justiţia română e controlată de DNA motiv pentru care a solicitat respingerea oricărei cereri de arestare care va ajunge în SUA pe numele său.

Tribunalul Bucureşti a dispus, la 23 iulie, arestarea preventivă a "baronului" de Constanţa, ca urmare a propunerii făcute de procurorii anticorupţie, după ce în presă au apărut imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată cu apel.

Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) în 7 august evidenţiind că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că "inculpatul se află internat în stare gravă într-un spital din New York", la momentul cererii DNA.

În 29 august, tot Curtea de Apel Bucureşti a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel că Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul ca nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul noua milimetri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor