Nicolas Sarkozy: preşedintele cu cea mai scăzută popularitate din istoria Franţei

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. (LIONEL BONAVENTURE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

Potrivit unui sondaj dat publicităţii în săptămâna dinaintea alegerilor, preşedintele Nicolas Sarkozy este preşedintele francez cu cea mai scăzută popularitate din istorie.

După o creştere de scurtă durată în sondaje, cele mai recente sugerează că Sarkozy se îndreaptă spre ghilotina electorală - el ar urma să se claseze pe locul doi în primul tur de scrutin, la diferenţă mică faţă de Hollande, pentru a pierde al doilea tur la o diferenţă de până la 14% din voturi.

Un "animal politic" veritabil, Sarkozy a desfăşurat o campanie intensă, trecând de la o temă la alta şi lansând un exerciţiu surprinzător de rebranding, pentru a elimina eticheta de "preşedinte al celor bogaţi" în favoarea celei de "preşedinte al poporului" care luptă împotriva "elitelor pariziene".

Mai mult, s-a descris drept singurul "căpitan" capabil să lupte împotriva crizei economice, spunând că francezii ar trebui să imite germanii şi să asigure mai multă flexibilitate pe piaţa muncii.

Atunci când a eşuat în a atinge o coardă sensibilă, a virat către dreapta, pentru a atrage alegătorii tradiţionali ai Frontului Naţional, apelând la teme precum imigraţia, abuzul de ajutoarele sociale şi criticând apelurile pentru introducerea de carne halal în cantinele şcolare.

Recent, el a insistat că planurile de cheltuieli ale lui Hollande riscă să îngenuncheze Franţa, transformând-o într-o nouă Spanie sau Grecie.

În pofida tuturor eforturile, un sondaj Ifop realizat pentru Journal du Dimanche, a arătat că 64% dintre francezi îl dezaprobă.

Ultimul preşedinte francez care nu a reuşit să obţină un nou mandat, Valérie Giscard d'Estaing, era dezaprobat de 46% din populaţie.

Iar o parte dintre susţinătorii lui Sarkozy par resemnaţi. "Este prea uşor pentru celălalt tip (Hollande - n.r.), care nu a făcut decât să promită Luna de pe cer. Oamenii vor să creadă îl el", explică Bertrand Leblanc, în vârstă de 66 de ani, din Paris.

Candidatul socialist, Hollande, a promis să "schimbe profund" Franţa, pentru a menţine beneficiile sociale de care se bucură în prezent statul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor