Netanyahu: Israelul nu va permite aducerea soldaţilor săi în faţa TPI
alte articole
Israelul nu va permite ca soldaţii săi să apară în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru a înfrunta acuzaţii legate de posibile crime de război, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu. Comentariile sale au fost făcute la două zile după ce Autoritatea Palestiniană a depus o cerere pentru a deveni parte a tribunalului.
„Nu vom lăsa ca soldaţii şi ofiţerii israelieni să fie târâţi în faţa Tribunalului Penal Internaţional de la Haga”, a declarat Netanyahu în cadrul unei întâlniri săptămânale a Cabinetului său.
Mişcarea de vineri a palestinienilor de a se alătura TPI a fost urmată de o măsură punitivă din partea Israelului: suspendarea transferului către Autoritatea Palestiniană a jumătate de miliard de shekeli (127 milioane de dolari americani) sub formă de taxe şi impozite.
„Autoritatea Palestiniană a ales calea confruntării cu Israelul şi noi nu vom sta nepăsători”, a spus Netanyahu. „Soldaţii israelieni vor continua să apere Israelul cu determinare şi forţă şi, aşa cum ei ne apără pe noi, noi îi vom apăra pe ei, cu aceeaşi determinare şi tărie.”
Conform surselor TPI, Autoritatea Palestiniană doreşte ca tribunalul să investigheze crimele de război comise în teritoriile palestiniene începând cu 13 iunie 2014. În cadrul acestor crime este inclusă şi operaţiunea Protective Edge, care a durat 50 de zile şi în timpul căreia au murit peste 2.200 de civili, în marea lor majoritate rezidenţi ai Fâşiei Gaza.
Netanyahu a declarat că în faţa TPI ar trebui să ajungă conducerea palestiniană pentru semnarea unui acord de reconciliere în 2014 cu mişcarea Hamas, pe care Israelul o consideră a fi o organizaţie teroristă. „Cei care ar trebui să fie judecaţi sunt liderii Autorităţii Palestiniene care au semnat o înţelegere cu criminalii de război ai mişcării Hamas”, a spus el.
De asemenea, Netanyahu a cerut TPI să nu primească în rândurile sale Autoritatea Palestiniană „deoarece ea nu este un stat.”
În iunie 2014, un guvern naţional de consens a fost înfiinţat de către Autoritatea Palestiniană în Ramallah şi de către guvernul condus de Hamas din Gaza.
În ceea ce priveşte plăţile lunare ale Israelului către Autoritatea Palestiniană, statul israelian este obligat să plătească aceste fonduri palestinienilor, în baza tratatului de la Oslo. Sumele de bani reprezintă impozitele şi taxele vamale percepute de statul evreu în numele administraţiei palestiniene, fiind vorba de exemplu despre taxarea mărfurilor care trec prin porturile israeliene. În plus, aceste taxe reprezintă două treimi din bugetul anual al Autorităţii Palestiniene, fără a lua în calcul ajutoarele străine.
Tribunalul Penal Internaţional are jurisdicţia de a judeca persoane pentru crime internaţionale precum genocid, crime împotriva umanităţii sau crime de război, comise începând cu 1 iulie 2002 când a intrat în vigoare Statutul de la Roma al TPI.