Tribunal UE: Hamas ar trebui retras de pe lista grupurilor teroriste
alte articole
Grupul palestinian islamist Hamas ar trebui înlăturat de pe lista cu grupuri teroriste a Uniunii Europene, a decis miercuri un tribunal UE, susţinând că decizia iniţială a includerii sale pe listă s-a bazat pe rapoarte media şi nu pe o analiză extinsă.
În decizia sa, totuşi, cel de-al doilea tribunal ca mărime al UE a declarat că statele membre ale blocului european ar putea menţine îngheţate activele grupului Hamas timp de trei luni, pentru a acorda timp suficient unei analize suplimentare sau unui apel.
Secţiunea UE pentru politică externă a declarat că blocul european va continua să privească Hamas ca un grup terorist. “Este o decizie legală a tribunalului, bazată pe un temei procedural. Vom analiza acest lucru şi vom decide în privinţa unei acţiuni corespunzătoare”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a UE.
Statele Unite au cerut Uniunii Europene să nu îşi schimbe poziţia vizavi de grupul Hamas.
“Noi credem că UE ar trebui să-şi menţină sancţiunile pentru terorism împotriva Hamas”, a declarat Jennifer Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.
Israelul, care a avut în ultimii ani mai multe neînţelegeri cu Europa legate de ambiţiile palestinienilor pentru recunoaşterea statului lor, a cerut ca Hamasul să rămână pe lista neagră şi a declarat că decizia tribunalului UE a demonstrat o “ipocrizie uluitoare” faţă de un stat evreiesc fondat după Holocaust.
Mişcarea Hamas stăpâneşte Fâşia Gaza şi carta sa fondatoare cere distrugerea Israelului. Grupul s-a luptat în mod regulat cu Israelul, cel mai recent în această vară într-un război de 50 de zile.
Cele mai multe ţări occidentale susţin că Hamas este o organizaţie teroristă, citând anii de atacuri sinucigaşe, în special în perioada 1993 şi 2005, sau numărul mare de rachete lansate la întâmplare din Gaza pe teritoriul israelian.
Hamas susţine că este o mişcare de rezistenţă legitimă şi a contestat decizia UE din 2001 de a include grupul pe o listă a organizaţiilor teroriste. De asemenea, Hamas a aplaudat verdictul de miercuri.
“Decizia este o corectare a unei greşeli istorice făcute de Uniunea Europeană”, a declarat şeful adjunct al Hamas, Moussa Abu Marzouk. “Hamas este o mişcare de rezistenţă şi are un drept natural, conform tuturor legilor şi standardelor internaţionale, de a opune rezistenţă ocupaţiei [israeliene].”
Tribunalul UE nu a analizat însuşirile şi acţiunile Hamas pentru a decide dacă acesta merită să fie clasificat ca un grup terorist, ci a analizat procesul decizional original. Acest proces, a declarat tribunalul, nu a inclus opinii argumentate ale autorităţilor competente ci s-a bazat doar pe rapoarte media şi informaţii postate pe Internet.
Decizia a mai susţinut că, dacă se va face un apel la Curtea Europeană pentru Justiţie, activele Hamas ar trebui să rămână îngheţate până la finalizarea procesului legal.
Într-o decizie similară, un tribunal UE a declarat, în octombrie 2006, că decizia de a plasa grupul Tigrii Tamil din Sri Lanka pe o listă neagră a UE a avut vicii de procedură. Ca şi în cazul Hamas, tribunalul a declarat ca activele tamililor să rămână îngheţate în timpul desfăşurării unor acţiuni legale, iar ulterior UE a făcut apel la această decizie.
De asemenea, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie neobligatorie de susţinere a statalităţii palestiniene. Textul a fost un compromis, reprezentând diviziunile din cadrul blocului european în privinţa gradului de învinuire a Israelului întrucât nu a fost de acord cu termenii pentru pace.