Trump îi cere lui Netanyahu să limiteze construirea de colonii

Donald Trump i-a cerut miercuri, în mod direct, premierului israelian Benjamin Netanyahu să încetinească construirea de colonii în Cisiordania, susţinând că este încrezător că cele două naţiuni ar putea ajunge la un acord de pace cu palestinienii – chiar dacă nu va fi neapărat soluţia cu două state.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate la Casa Albă, 15 februarie 2017.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate la Casa Albă, 15 februarie 2017. (Captură Foto)

Preşedintele american Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au adresat miercuri reporterilor în cadrul unei conferinţe comune de presă organizată la Casa Albă cu ocazia întâlnirii celor doi lideri. Un reporter a întrebat dacă preşedintele american şi premierul israelian sunt pe aceeaşi lungime de undă în ceea ce priveşte coloniile.

“În ceea ce priveşte coloniile, aş dori să limitaţi puţin construirea de colonii”, a declarat Trump în timp ce s-a întors către Netanyahu. “Vom găsi o soluţie, dar aş dori să văd un acord încheiat. Cred că un acord va fi realizat”.

Într-un răspuns plin de schimbări de situaţie, Trump a şovăit în ceea ce priveşte angajamentul SUA pentru o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian, susţinând că “[aceasta] părea cea mai uşoară dintre cele două [soluţii], dar a adăugat că ar putea “trăi” şi cu o soluţie cu un singur stat.

Dar, Trump a precizat că s-ar putea realiza ceva ce nicio administraţie nu a reuşit în ceea ce priveşte Israelul.

“Stiu că fiecare preşedinte ar dori [să realizeze o pace în acest conflict] – majoritatea lor nu au început decât târziu deoarece nu s-au gândit niciodată că era posibil”, a susţinut Trump. “Şi a fost imposibil deoarece ei nu au făcut-o."

“Dar Bibi şi cum mine ne cunoaştem de mult timp – un bărbat inteligent, un mare negociator – şi cred că vom încheia un acord”, a continuat el, folosind o poreclă pentru premierul israelian. “S-ar putea să fie un acord mai mare şi mai bun decât ar înţelege oamenii din această cameră”.

De asemenea, la conferinţa de presă, Trump a declarat că SUA nu mai insistă pe soluţia unui stat palestinian ca parte a unui acord de pace între Israel şi palestinieni, întorcând spatele unei politici care, de la administraţia Clinton, a stat la baza rolului Americii in procesul de încheiere a unei păci în Orientul Mijlociu.

“Mă uit la o soluţie cu două state şi la o soluţie cu un stat şi îmi place cea care este pe placul ambelor părţi. Sunt foarte mulţumit cu o soluţie acceptată de ambele părţi”, a afirmat liderul american.

Trump a precizat că depinde de cele două părţi să negocieze un acord de pace şi că ambele trebuie să facă compromisuri pentru a ajunge la un acord. Ultima rundă de discuţii substanţiale între israelieni şi palestinieni a avut loc în 2014.

Netanyahu a declarat, la rândul său, că preferă să se concentreze asupra esenţei şi nu asupra unor etichete.

“Există două precondiţii pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu. Şi apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să-şi păstreze controlul de ultimă instanţă al securităţii în întreaga zonă de la vest de râul Iordan”.

În ceea ce priveşte mutarea ambasadei americane în Israel din Tel Aviv în Ierusalim, Trump a declarat că i-ar place să vadă că acest lucru se va întâmpla. “Luăm această mişcare în considerare foarte, foarte ferm. Studiem cu mare grijă, mare grijă, credeţi-mă, şi vom vedea ce se întâmplă”, a mai susţinut preşedintele american, fiind citat de DPA.

La începutul acestei luni, Trump a emis un avertisment surprinză către Israel, cerându-i să oprească construirea de colonii care subminează eforturile administraţiei sale de a crea pacea în Orientul Mijlociu.

În acelaşi timp, un oficial al Casei Albe a declarat ziarului The Jerusalem Post că administraţia Trump a fost surprinsă de anunţul făcut de Israel cu privire la noile locuinţe ce ar urma să fie construite în coloniile din Cisiordania. Criticii văd aceste colonii pe teritoriile palestiniene ca având un efect negativ asupra unei potenţiale soluţii cu două state.