Netanyahu cere imunitate parlamentară, cu patru ore înaintea expirării termenului

Benjamin Netanyahu (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.01.2020

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat, miercuri, că va cere parlamentului să-l protejeze de urmărirea penală în cele trei cazuri de corupţie cu care se confruntă, o mişcare riscantă politic, dar care ar putea amâna câteva luni procesele care îl vizează.

Netanyahu a fost pus sub acuzare în noiembrie pentru luare de mită, fraudă şi abuz - fiind acuzat că a traficat favoruri în valoare de sute de milioane de dolari baronilor media israelieni în schimbul cadourilor şi acoperirii favorabile în mass media.

Netanyahu neagă orice infracţiune, afirmând, în schimb, că este victima unei lovituri de stat date de aparatul de Justiţie şi mass-media de stânga, care intenţionează să debarce de la putere un lider popular de dreapta.

Procesul nu poate fi demarat odată ce o cerere de imunitate este făcută, iar Netanyahu şi-a făcut cunoscută mişcarea într-un discurs transmis în direct la televiziune cu doar patru ore înaintea expirării unui termen limită pentru cerere.

Netanyahu a declarat în discursul său că acuzaţiile împotriva lui au fost motivate politic şi că are dreptul la protecţia parlamentului.

"Într-o democraţie, numai oamenii decid cine îi va conduce", a declarat Netanyahu, care se află la putere după două rânduri de alegeri neconcludente.

Conform legislaţiei din Israel, un legiuitor care solicită imunitate poate face acest lucru din mai multe motive, care includ un argument potrivit căruia urmărirea penală nu acţionează cu bună credinţă.

Dacă Netanyahu nu ar fi depus cererea până miercuri, rechizitoriul împotriva lui ar fi putut fi înaintat instanţei duminică, punând în mişcare procedura.

Pe fondul unui impas politic profund, parlamentul pare să nu decidă problema înainte de alegerile din 2 martie ale Israelului.

Netanyahu va avea nevoie de sprijinul a 61 din cei 120 de legislatori pentru a primi imunitate.

Dacă în cele din urmă îi este acordată imunitatea - care îi dă dreptul lui Netanyahu să evite procesul cât timp este membru al parlamentului - Curtea Supremă a Israelului este împuternicită să revizuiască decizia şi să o anuleze.

Cererea de imunitate a lui Netanyahu aduce mari riscuri politice, adăugând muniţie criticilor săi care îl descriu ca pe un lider autocratic, corupt, care se consideră deasupra statului de drept şi care reprezintă un pericol pentru fundamentele democratice şi judiciare ale Israelului.

Răspunzând discursului lui Netanyahu, principalul său rival, Benny Ganz, fost şef al forţelor armate ce conduce partidul Albastru-Alb de centru, a declarat că premierul „pune în pericol principiul civic asupra căruia am fost educaţi toţi - că toată lumea este egală în faţa legii“.

Sondajele recente de opinie au arătat că nici formaţiunea Albastru-Alb şi nici partidul Likud al lui Netanyahu nu pot coaliza un bloc suficient de parlamentari care să asigure formarea unei coaliţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor